Vakcina Foto: pixnio
Srbija

Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji

Izvor: 
Tanjug Pet, 22/01/2021 - 11:40

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je pogone najvećeg ruskog proizvođača vakcine "Sputnjik", organizaciju "Generium" u Vladimirskoj oblasti u Rusiji i poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine na teritoriji Srbije.
 
Popović je, sa stručnjacima iz Instituta "Torlak" i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije "Generium", Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da obavi transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv kovida-19 u Srbiji.
 
Ministar je naveo da se u ovom trenutku ruske vakcine "Sputnjik", van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.
 
"Ne treba posebno napominjati koliki će značaj za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi", rekao je Popović.
 
Istakao da je sa organizacijom "Generium" potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine u Srbiji. Najavio je i da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Institut "Torlak" kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.
 
V.d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stoiljković istakla je da je Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.
 
"Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji", istakla je Stoiljkovićeva.MarketingNajnovije vesti