• Počinje sezona u Grčkoj: Koja su sve dokumenta potrebna?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Odlukom grčke vlade, koja je objavljena u Službenom listu Grčke, od danas je za srpske državljane otvoren i granični prelaz Evzoni, saopštio je ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

    Prelaz Evzoni će, prema Spasojevićevim informacijama, biti otvoren svakodnevno, od 7 do 23 sata, dok će granični prelaz Promahonas biti otvoren 24 časa dnevno.
     
    Svi koji pođu put Grčke, potrebno je da prilikom prelaska granice sa sobom imaju potvrdu o vakcinaciji. Grčka priznaje sve vakcine koje su u upotrebi u Srbiji, a potrebno je da prođe 14 dana od vakcinacije prvom dozom.
     
    Oni koji nisu vakcinisani moraju imati negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata ili antigenski test. Negativan test moraju posedovati i deca starija od 10 godina.
    U Grčkoj je potrebno poštovati zaštitne mere koje se sprovode u toj zemlji, a svi koji budu zaraženi tokom letovanja biće smešteni u karantin i sami snose troškove smeštaja u karantinu. Ukoliko budu smešteni u bolnici, troškove lečenja plaća Grčka.
     
    Severna Makedonija do 15. avgusta neće naplaćivati putarinu državljanima Srbije.
     
    Šta je sve od dokumenata potrebno za ulazak?
     
    Prema informacijama, za ulazak turista u Grčku, koje je najavilo Ministarstvo turizma Grčke, potreban je imati:
     
    – Popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku
     
    – Potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili serološki test tj. potvrdu na antitela da je preležan virus ili digitalni zeleni sertifikat (GreenPaš) od 1. juna 2021, navodi portal Grčkainfo.
     
    Za decu stariju od pet godina za sad je potreban negativan PCR test. Kako je navedeno, moguća su nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku, koja će za turiste biti besplatna. Rezultati ovih testova biće gotovi nakon desetak minuta.
     
    Savet svim posetiocima koji planiraju ovih dana put u Grčku jeste da sačekaju nekoliko dana, dok se ne preciziraju svi detalji, navodi portal Grčkainfo.
     
    U Bugarskoj se 15. maja otvara još jedan granični prelaz sa Grčkom – Evros (koji nema veliki značaj za naše turiste, jer se nalazi u blizini Turske).
     
    Kada je reč o PLF formularu za Grčku – The Pašenger Locator Form link za popunjavanje može se naći na linku https://travel.gov.gr/.
     
    Porodica popunjava jedan PLF formular, a takođe svaka punoletna osoba može popuniti poseban formular.
     
    PLF formular se popunjava minimum 24h pre ulaska u Grčku. Popunjavaju ga svi koji žele da posete Grčku i borave u njoj – nezavisno od vrste prevoza (automobil, autobus, brod, avion) i državljanstva. Formular ima nekoliko stranica i nije težak za popunjavanje. Treba spremiti pasoš i saobraćajnu dozvolu.
     
    Unose se podaci kao što su: prevozno sredstvo kojim putujete, broj tablica, prelaz na koji ćete ići, mesto u koje putujete, poslednja zemlja u kojoj ste boravili, broj pasoša, lični podaci (ime, prezime, mesto itd…). U polje za adresu ne mora se upisivati ulica i broj letovališta u kom će se boraviti već je dovoljno da se upiše naziv letovališta.
     
    Nakon što se popuni formular dobija se na mail QR kod koji treba da se odštampa ili na ga svom mobilnom telefonu treba pokazati prilikom ulaska u zemlju. Građani Srbije ne moraju popunjavati PLF obrazac kada se vraćaju iz Grčke u Srbiju.
     
    Kada je u pitanju potvrda o vakcinaciji za ulazak u Grčku, ta zemlja prihvata sve vakcine. Dvojezičnu potrvrdu o vakcinaciji bi trebalo dobiti nakon izvršene vakcinacije: odštampanu na papiru i na email ili putem sms poruke.
     
    Ukoliko je neko nije dobio može je naknadno dobiti na portalu eUprava.
     
    Klikom na zeleno dugme Pokreni uslugu pojave se polja koja je potrebno popuniti. Nakon što se popuni JMBG i email na koji neko želi da se potvrda pošalje i dovrši proces, kroz nekoliko minuta potvrdase dobija na email.
     
    Potvrda sadrži srpski i engleski jezik i QR kod koji kada se učita pokazuje da je vakcinacija validna.
     
    Potpuna vakcinacija podrazumeva: dve doze „Sputnjika“, dve doze „Fajzera“, dve doze „Sinofarma“ ili dve doze „Astra-Zeneke“. Potrebno je da prođe minimum 14 dana od druge doze vakcine.
     

    Odlukom grčke vlade, koja je objavljena u Službenom listu Grčke, od danas je za srpske državljane otvoren i granični prelaz Evzoni, saopštio je ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija