Srbija

Počinju pregovori o minimalcu, sindikati već najavljuju da će odložiti zahtev da niko ne radi za manje od 300 evra

Izvor: 
Tanjug Pet, 21/08/2020 - 09:52Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće danas. 
 
Srbija do 2025. treba da dostigne prosečnu platu od 900 evra i penziju od 440 evra", izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević, uoči današnjeg sastanka predstavnika države, sindikata i radnika.
 
Đorđević je rekao da "država svim merama radi u pravcu da se, s jedne strane zadrže radnici i da ne izgube svoj posao, a s druge strane da se stvore dobri uslovi za rad". Kaže da očekuje najbolje mere koje će ići u pravcu ispunjena ciljeva programa "Srbija 2025" koji su, dodaje, pozdravili i sindikati i poslodavci i rekli da je taj cilj "sasvim realan".
 
"Voleli bismo da bude i više od toga, ali to je minimalna lestvica koju smo svi dobili kao zadatak", poručio je Đorđević. 
 
Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković smatra da je dogovor moguć, međutim, kaže da bi sindikati trebalo da odlože za godinu dana svoj zahtev da minimalac ne može da bude manji od 300 evra. Inače, sindikati već duže vreme traže da minimalac dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.000 dinara.
 
Stojiljković je rekao da ovogodišnje razgovore oko minimalca dodatno komplikuje pandemija koja će dovesti do recesije i smanjenje društvenog proizvoda. Takođe, napominje, da se razgovori odvijaju u situaciji kada imamo samo tehničku vladu koja je na kraju svog mandata.
 
Navodi da bi dostizanje minimalne potrošačke korpe značilo da minimalac poraste za oko 25 odsto.
 
"Prostor za neki dogovor vidim u tome što ćemo nešto umanjiti minimalnu pregovaračku kartu i pristati na manji i odložiti za još godinu dana obećanje da niko u zemlji ne radi za manje od 300 evra", rekao je Stojiljković.
 
Ukoliko u razgovorima ne bude saglasnosti reprezentativnih organizacija poslodavaca i sindikata, zakonska mogućnost je da vlada svojom odlukom uvede minimalnu zaradu.
 
"Međutim, nemamo izvesnu situaciju da ćete novu vladu pogotovo u operativnom smislu imati pre 15. septembra zbog čega je odgovornost uvećana", ukazuje Stojiljković.
 
Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno "zamrzne" minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.
 
"Teško je sada bilo šta reći koliko bi trebalo da bude povećan minimalac, ali realno bi bilo da to povećanje bude onoliko koliko će se povećati BDP zemlje u ovoj godini", kaže Atanacković.
 
Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.MarketingNajnovije vesti