pas
Srbija

Pokrenuta istraga protiv Levijatana zbog upada i pokušaja oduzimanja psa od romske porodice

Izvor: 
Blic/021 Pet, 17/04/2020 - 08:47

Nakon što je u javnost dospeo snimak kako grupa mladića iz organizacije "Levijatan" upada na posed romske porodice Garip na Dorćolu i uz brutalne pretnje i psovke odvodi njihovog psa, formiran je predmet u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Snimak koji je uznemirio javnost objavljen je i na zvaničnoj stranici "Levijatana", prenosi Blic.
 
Reagovala je i policija, pa je porodica Garip juče odvedena u policijsku stanicu kako bi u svojstvu oštećenog dala izjavu, nakon čega je reagovalo i nadležno tužilaštvo.
 
"Provere su u toku, formiran je predmet i trenutno se prikupljaju dokazi", potvrđeno je za Blic iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.
 
"Policija ih je pozvala da daju iskaze kao oštećeni, inače mi ćemo i pored toga podneti krivičnu prijavu. Ovde je u pitanju nasilničko ponašanje učinjeno u organizovanoj grupi, s obzirom na to da imaju registrovano udruženje i deluju u hijerarhiji. Krivičnik zakonik je izričit i na tužilaštvu je da dalje utvrđuje činjenice", najavljuje advokat porodice Dragoslav Ljubičanović.
 
Kako je objasnio, već sa snimka se može zaključiti da je došlo do izvršenja krivičnih dela, a što se tiče optužbi "Levijatana" da je pas korišćen u borbama, advokat kaže da će se životinja veštačiti i lako će se utvrditi da li je maltretirana na bilo koji način. Međutim, podvlači da "niko u 21. veku nema prava da se tako ponaša, ponižava ljude, preti deci, snima ih i još to objavljuje da bude viralno".
 
Sporni snimak i divljačko ponašanje mladića koji su došli u improvizovani objekat u kom stanuje porodica Garip - otac invalid, trudna ćerka i tri maloletna sina, postao je viralan ubrzo nakon objavljivanja. Prema nezvaničnim informacijama, do incidenta je došlo jer je "Levijatan" navodno saznao da je životinja ukradena i da ta porodica i druge pse krade kako bi ih dalje prodavala i davala u borbe.
 
Umesto da slučaj prijave nadležnima, članovi "Levijatana" upali su na posed i uz viku i dreku, pretećim tonom, psovkama i uvredama obratili se maloletnicima i njihovom ocu, a zatim su nameravali da odvedu staforda. Posebno je interesantno da u dvorištu porodice Garip živi još nekoliko mešanaca, koji "Levijatanu" nisu bili interesantni, tako da su ih ostavili.
 
Levijatan: Svi akteri hajke biće procesuirani
 
"Pas za borbe je oduzet iz romskog naselja na Dorćolu koje je na livadi. Nakon toga neki bezočno lažu", poručili su u "Levijatanu" na svojoj fejsbuk stranici. 
 
Kako su dodali u postu, "svi akteri hajke protiv Levijatana će biti procesuirani". 
 
"Poslednji atom ćemo uložiti u to", naveli su, između ostalog, u postu.
 
 MarketingNajnovije vesti