Foto: www.beg.aero
Srbija

Pokušao da u koferu unese sliku Paje Jovanovića, vrednu više od 130.000 evra

Izvor: 
RTS Pet, 16/07/2021 - 20:53


Na aerodromu "Nikola Tesla" carinici su zaplenili umetničku sliku vrednu 110.000 evra čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koju je jedan putnik pokušao da spakovanu u prtljag, bez prijavljivanja, unese u zemlju. Slika je prošlog meseca prodata na aukciji u bečkom "Doroteumu".

Prekršaj je otkriven u četvrtak, prilikom kontrole putnika koji su u Beograd doleteli iz Beča.

Jedan od njih, 39-godišnji Beograđanin se po preuzimanju prtljaga sa karusela uputio ka izlazu sa aerodroma preko zelenog kontrolnog prolaza, nemenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje.

Kada je njegov prtljag, bez obzira na to, detaljno pregledan, ispostavilo se da se među garderobom i ličnim stvarima nalazi i uramljena slika "Stražar", dimenzija 70 x 56 cm, čuvenog Paje Jovanovića, saopštila je Uprava carina.

Pored toga, carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Osim što je počinio prekršaj time što nije prijavio robu čija je vrenost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15.500 evra, koje takođe nije prijavio.

U sklopu aukcije za dela 19. veka, prošlog meseca u bečkom "Doroteumu" prodate su dve slike Paje Jovanovića, od kojih je jedna bila zaplenjeni "Stražar".

Umetnička slika, kao i 5.500 evra, koliko je preostalo pošto je putniku vraćeno dozvoljenih 10.000 evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Carinici na beogradskom aerodromu najčešće se susreću sa pokušajima krijumčarenja firmirane garderobe, vrednog nakita i satova, pa je tako samo tokom poslednjih nekoliko meseci zaplenjeno čak deset skupocenih satova poznatih robnih marki, navodi se u saopštenju.

Najskuplji među njima je "roleks" vredan oko 45.000 evra, pronađen kod putnika koji je doputovao iz Dubaija sredinom aprila.

U sličnom pokušaju je sprečen i putnik, koji je takođe doleteo iz Dubaija, koji je u svom prtljagu skrivao muški ručni sat "Franck Muller", vrednosti 36.000 evra.

Ukupna vrednost robe zaplenjene na ovoj carinskoj ispostavi tokom protekla četiri meseca premašuje 300.000 evra.
MarketingNajnovije vesti