Foto: pxhere
Srbija

Polaganje male mature od sada sigurnije i objektivnije

Izvor: 
Tanjug Ned, 14/06/2020 - 14:01

Predsednica Vlade Ana Brnabić posetila je Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, gde su u toku pripreme za štampanje i pregledanje završnog ispita za učenike osmog razreda, koji sledeće sedmice polažu malu maturu.

Premijerka je istakla da je proces polaganja male mature ove godine digitalizovan u najvećoj meri i da je time učinjen bezbednijim, sigurnijim, efikasnijim i objektivnijim.

Navela je da se testovi od ove godine štampaju isključivo u Zavodu, a ne u drugim ustanovama kao ranije, i dodala da je država uložila 40 miliona dinara za najnoviju i najmoderniju opremu za štampanje.

Objasnila je da je proces skeniranja i pregledanja testova u potpunosti digitalizovan u šta je uloženo dodatnih 20 miliona dinara za nabavku novih skenera i kompjutera.

"Profesori koji ocenjuju testove sede za kompjuterom u svojim školama i to sada ide mnogo brže i efikasnije", rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da će čitav proces od sada biti i objektivniji jer je pregledanje testova "anonimno", odnosno, profesori ne znaju čiji zadatke pregladaju i iz kojih su škola i gradova.

"Uradili smo ogroman, važan i kompleksan posao, ovim rešavamo višedecenijski problem sa polaganjem male mature koji su godinama pratile razne afere", rekla je premijerka.

Najavila je da će sledeće godine biti do kraja sproveden proces digitalizacije male mature kada će učenici na kompjuteru rešavati test, a ne na papiru u školi.

Predstavljanju novog procesa štampanja i pregedanja testova prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Učenici osmog razreda polagaće završni ispit u matičnoj osnovnoj školi 17, 18. i 19. juna, rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Test iz srpskog/maternjeg jezika biće održan 17. juna, iz matematike 18. juna, a rešavanje kombinovanog testa 19. juna.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testovima iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Privremene rezultate male mature osnovne škole objaviće 23. juna.

 


MarketingNajnovije vesti