• Policajci će kažnjavati one koji ne nose maske

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Redovni policajci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, piše današnji Blic.
     
    To znači da će policija moći da sankcioniše svako nepridržavanje protivepidemioloških mera – od nepoštovanja fizičke distance, preko nenošenja zaštitne opreme do nedostatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima.
     
    Čim izmene zakona budu usvojene u Skupštini, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta, saznaje Blic.
     
    Prema navodima lista, kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera biće od 50.000 do 150.000 dinara za građane, od 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica, od 50.000 do 150.000 dinara za ovlašćenu osobu u pravnom licu i 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.
     
    Građani koji budu sankcionisani jer ne nose masku kaznu od 5.000 dinara mogu da plate 2.500, ako to urade u roku od osam dana.
     
    Do sada su komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, a ukoliko bude usvojen najavljeni zakon moći će da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove.
     
    Koordinirani inspektori za kontrolu poštovanja korona-mera
     
    Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je danas, na sednici vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, formirana radna grupa radi koordinacije republičkih inspekcija prilikom kontrole mera za sprečavanje širenja Kovid-19.
     
    To znači da se od danas u borbu protiv Kovid-19 uključuju inspekcije koje do sada nisu imale nadležnost da kontrolišu primenu i poštovanje mera prevencije širenja virusa – veterinska, tržišna, inspekcija rada, poreska, ali i sve ostale, po broju manje inspekcije, piše u saopštenju.
     
    Srbija ima 44 inspekcije na republičkom nivou i sve one će pod vođstvom Sanitarne inspekcije krenuti u nadzor na teritoriji cele Srbije.
     
    Koordinisaće se planovi nadzora različitih inspekcija na lokalnom i republičkom nivou i ciljaće, pre svega, oblasti visokog rizika, odnosno objekte gde primena mera ima najveći efekat za sprečavanje širenja virusa.
     

    Redovni policajci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, piše današnji Blic.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]