Srbija

Policijski sindikat: Krivične prijave protiv čelnika MUP-a

Izvor: 
Tanjug Čet, 12/10/2017 - 21:21

Policijski sindikat Srbije saopštio je da je nekoliko zaposlenih u Sektoru za materijalno-finansijske poslove MUP-a podnelo Višem javnom tužilaštvu šest krivičnih prijava protiv državnog sekretara u MUP-u Milosava Miličkovića i pomoćnika ministra policije Željka Veselinovića zbog, kažu, zloupotrebe službenog položaja u javnim nabavkama.

 

Predsednik PSS-a Veljko Mijailović rekao je da je na adresu sindikata stigao dopis podnosilaca krivičnih prijava u kojem se navodi da su u periodu od 5. septembra 2016. do 6. jula 2017. godine potpisivali ugovore o spornim tenderima za nabavku svežeg mesa i prerađevina od mesa u vrednosti od 150 miliona dinara. Krivične prijave protiv dvojice službenika MUP-a podnete su i zbog postupka javne nabavke tonera za štampače i reciklažu štampača čija je vrednost 482 miliona dinara.
 
U krivičnim prijavama koje su dostavljene PSS-u navodi se da je Miličković depešom ministra policije Nebojše Stefanovića bio zadužen i odgovoran za rad Sektora za materijalno-finansijske poslove. "U prijavi smo naveli da verujemo da ministar Stefanović nema ništa sa ovim malverzacijama. Ako se ispostavi da je znao i odobrio ovo, molimo vas da tražite i njegovu odgovornost", piše u dopisu podnosilaca krivičnih prijava.
 
Mijailović je naveo da su se zaposleni obratili za pomoć PSS kojem je u interesu, kako je istakao, da u policiji rade čestiti i pošteni ljudi koji neće zloupotrebljavati svoj položaj i "isisavati novac iz budžeta".
 
Iz sindikata su kritikovali i izmene Zakona o policiji koje, kako je rečeno, priprema radna grupa ministarstva policije i ocenili da su te dopune totalitarističke.
 
"Ako je neko prijavio policajca da navodno nije nosio šapku, možemo ga snimati dan i noć bez obzira da li je napravio prekršaj ili ne", naveli su kao primer. Pokušaj apsolutnog nadzora građana u PSS-u vide i u novom članu koji će organima državne uprave dozvoljava da postave sisteme inteligentnog video nadzora i druge sisteme koji će moći da koriste policajci, ali u kojim slučajevima će to da se sprovodi podzakonskim aktom uređivaće ministar policije.
 
Takođe, ukazuju i na odredbu koja predviđa da se bezbednosne provere vrše za lica koja stanuju, borave ili rade u neposrednoj blizini bezbednosno štićenih lica.
 
Miličković: PSS obmanjuje javnost
 
Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković odbacio je navode na njegov račun kao netačne.
 
"Optužbe Policijskog sindikata Srbije na moj i račun rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova ne predstavljaju ništa drugo nego još jedan politički pokušaj obmane građana iznošenjem brutalnih neistina", naveo je Miličković u izjavi dostavljenoj medijima.
 
Kako kaže, "svima je jasno da su predstavnici tog sindikata postali instrument u rukama pojedinih opozicionih lidera". Pozvao je nadležne organe da detaljno provere sve navode iz anonimnih krivičnih prijava koje su podnete protiv rukovodstva MUP-a.
 
"Nemamo šta da krijemo i neka se sve detaljno proveri. Ovo nije prvi put da neko pokušava da naruši ugled MUP i njegovog rukovodstva. Već ranije su podnosili anonimne krivične prijave oko nabavke tonera, a tužilaštvo je nakon detaljne istrage ustanovilo da je sve urađeno u skladu sa zakonom", poručio je Miličković.

MarketingNajnovije vesti