Foto: Pixabay.com
Srbija

Popović: Fakulteti spremni za onlajn nastavu od oktobra

Izvor: 
Tanjug Pon, 13/07/2020 - 14:09

Ukoliko epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona ne bude bila povoljna na jesen i zahteva ponovno zatvaranje fakulteta, Univerzitet u Beogradu je spreman da već od oktobra realizuje onlajn nastavu za studente, rekla je za Tanjug rektorka Ivanka Popović.

Ističe da će Univerzitet u Beogradu učiniti sve da izađe u susret studentima kako uprkos epidemiji ne bi gubili predavanja i ispitne rokove i kako bi imali mogućnost da završe svoje studije u roku.

"Mi smo spremni za bilo koju varijantu, jer su rizici veliki. Spremni smo da započnemo onlajn nastavu u oktobru, kao što smo radili u prethodnom semestru, tu ima mnogo izazova i trudimo se da radimo najbolje što možemo. Biće potrebno i određenih materijalnih sredstava da unapredimo taj vid nastave", navela je Popović.

Ono što ostaje kao problem koji onlajn nastava ne može pokriti jesu eksperimentalne vežbe, rad sa pacijentima i terenska praksa, te, dodaje rektorka, traži se rešenje kako da one budu održane, a da se ne ugrozi zdravlje studenata.

S druge strane, dodaje, te vežbe su studentima potrebne kako ne bi bili oštećeni u svom školovanju.

Govoreći o trenutnom organizovanju ispita na fakultetima, a s obzirom na meru Kriznog štaba da se na zatvorenom prostoru ne može okupiti više od 10 ljudi, Popović objašnjava da se ispiti ne smatraju okupljanjima, već da za ispite važi pravilo - jedna osoba na četiri kvadratna metra.

"Na taj način se raspoređuju studenti po salama i održavaju usmeni i pismeni ispiti. Ovo se prvenstveno odnosi na pismene ispite, jer se usmeni ispiti izvode u salama sa malim brojem studenata", navodi Popović.

Još jedan izazov u doba korone za fakultete je, dodaje ona, onlajn polaganje ispita, jer naš Zakon o visokom obrazovanju ne predviđa takav način provere znanja.

"Moramo da vidimo koji su to alati dostupni da se obezbedi pouzdanost polaganja ispita, jer ne želimo ni na koji način da obezvredimo diplome koje dobijaju naši studenti", zaključila je Popović.
MarketingNajnovije vesti