• Popuštanje mera: Ugostiteljski objekti do 1 sat posle ponoći, prodavnice do 23 sata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Republički krizni štab na današnjoj sednici doneo je odluku da se pojedine ranije donete mere popuste, te se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do 01.00 sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa.

    To je novinarima nakon sednice saopštila zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, koja je kazala i da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje da 10 dana provedu u samoizolaciji.

    Prema njenim rečima, ukoliko se taj period poklopi sa polaskom u školu, ta deca će nastavu pratiti onlajn.

    Kisić je rekla da su te odluke donete zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u zemlji. 

    Povećan maksimalan broj osoba na javnim okupljanjima na 30
    Maksimalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru povećan je sa 10 na 30, odlučio je danas Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

    Upozorila je da je virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji i da moramo da nastavimo da se pridržavamo svih preventivnih mera kako bismo sprečili njegovo dalje prenošenje.

    Ističe da relaksacija mera koje će uslediti ne treba nikako da znači da treba da se opustimo.

    Još ne uvodimo izolaciju za povratnike iz inostranstva

    Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiološkom situacijom u odnosu na zemlje iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti.

    Ona je nakon sednice Kriznog štaba gde su donete nove mere rekla da nije revidirana lista zemlja što se PCR testiranja tiče.

    „Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom“, rekla je Kisić.

    Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima duplo veću učestalost oboljevanja od korone u odnosu na Srbiju.

    Navodi da još uvek nije donet predlog mera izolacije za one koji se vraćaju iz tih zemalja, ali da se i to može promeniti.

    O tome razgovaramo svakodnevno i u svakom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena, poručila je Kisić.

    Kisić: Mere se donose u skladu sa epidemiološkom situacijom

    Darija Kisić Tepavčević je izjavila da Krizni štab sve mere donosi u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju i dodala da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se opadajući trend bude nastavio, ne znači da građani treba da se opuste.

    Kisić je novinarima, nakon sednice Kriznog štaba, između ostalog navela da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

    „Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije“, pojasnila je Kisić.

    U školi su, dodala je, takođe napravljene stručne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

    Sve mere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, istakla je Kisić.

    „Ne možemo ih doneti unapred, niti to može ijedna zemlja. Epidemiološka situacija se prati na dnevnom nivou i po potrebi će se sve mere korigovati“, rekla je ona.

    Poručila je da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se ovakav opadajući trend bude nastavio, ne znači da treba da se opustimo već da učinimo sve od sebe da korona virus što pre nestane iz naše populacije.

    Kisić kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno online pristupa do nastave u školskim klupama.

    „Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci“, rekla je ona.

    Kisić kaže i da će se u skladu sa time korigovati mere i da je cilj da povratak dece u škole bude bezbedan.

    „Učinićemo sve da se rizik prenošenja zaraze svede na minimum“, poručila je Kisić.

    Republički krizni štab na današnjoj sednici doneo je odluku da se pojedine ranije donete mere popuste, te se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do 01.00 sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija