• Pored Brnabić, još dva ministra prekršili Ustav kao poslanici

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Flagrantno je kršenje Ustava i zakona o Narodnoj skupštini to što je Ana Brnabić uopšte verifikovana kao narodna poslanica u novom sazivu parlamenta, kažu pravnici.

     

    Nakon dva dana pauze od uloge predsednice Vlade, i sedenja u skupštinskoj sali u ulozi narodne poslanice, Ana Brnabić danas je ponovo postala premijerka. Sa kineskom ambasadorkom Čen Bo razgovarala je o ekonomskoj saradnji dve zemlje, piše N1.

    Međutim , kako navode,  u Članu 126. Ustava Republike Srbije koji se odnosi na nespojivost funkcija eksplicitno je navedeno da član Vlade ne može biti narodni poslanik u Nardonoj Skupštini, poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine i odbornik u Skupštini jedinice lokalne samouprave, niti član Izvršnog veća Autonomne pokrajine ili izvršnog organa jedinice lokalne samouprave.

     

    „Funkcioneri izvršne vlasti ne mogu istovremeno biti i narodni poslanici. E sad kako se desilo da su ti mandati verifikovani i to uprkos otporu nekih kolega – to je posebno pitanje za verifikacioni odbor. Zapravo tu zakletvu krše od momenta kada su je položili, jer su očigledno pokazivali nameru da te funkcije obavljaju i dalje“, rekao je za N1 advokat Rodoljub Šabić.

    „Promaklo nekom u SNS da čak i v.d premijerka ne može da bude poslanik“, smatra novinar Đorđe Vlajić.

    Pored Ane Brnabić, verifikacioni odbor prevideo je i dva ministra u poslaničkim klupama.

    „U parlamentu sede i dvoje ministara koji imaju isti problem kao i Ana Brnabić. Reč je o Nenadu Popoviću i Tatjani Matić. Oni su u istom pravnom položaju, a nisu podneli ostavke“, ukazuje Borislav Novaković iz Narodne Stranke.

     

    Nakon kritike opozicije, Brnabić je juče, ipak podnela ostavku na mesto narodne poslanice poslanice. Međutim…

    „Tu ne prestaje problem koji je Ana Brnabić tom pravnom petljavinom napravila. Naime, član 39 zakona o Narodnoj Skupštini sadrži odredbu koja kaže da te funkcije koje su nespojive sa funkcijom narodnog poslanika prestaju danom verifikacije mandata“, ističe Šabić.

    Upitan da li to znači da Srbija više nema ni tehničku Vladu, Borislav Novaković odgovara:

    „Da, to znači to. Ja zaista ne vidim način da se ta vrsta pravne greške ispravlja. Njen mandat je verifikovan. Onog trenutka kada je verifikovan i ona i Vlada su u ostavci“, kaže Novaković.

    Gradonačelnik Novog Sada takođe je bio na konstitutivnoj sednici kao narodni poslanik.

    N1: Da li to onda znači da on od dana kada je verifikovan kao narodni poslanik ne bi smeo da vrši dužnost gradonačelnika Novog Sada?

    Šabić: To doslovno piše u članu 39 zakona o Narodnoj skupštini.

    „I onog trenutka kada je njegov mandat verifikovan u republičkom parlamentu – podneo je ostavku na mesto gradonačelnika“, naveo je Novaković.

    Kako dodaje – zakon o lokalnim samoupravama u tim situacijama potpuno je jasan, i predviđa da se u roku od 30 dana postavi novi gradonačelnik ili da se održe prevremeni lokalni izbori.

     

    Flagrantno je kršenje Ustava i zakona o Narodnoj skupštini to što je Ana Brnabić uopšte verifikovana kao narodna poslanica u novom sazivu parlamenta, kažu pravnici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]