Poreska uprava
Srbija

Poreska uprava: Od sada isključivo elektronsko izdavanje potvrda i rešenja o PIB

Izvor: 
Beta/N1 Sre, 30/11/2022 - 17:38Poreski obveznici u Srbiji će od četvrtka, 1. decembra potvrde i rešenja o poreskom identifikacionom broju (PIB-u) dobijati isključivo u elektronskoj formi u poresko sanduče preko portala Poreske uprave, saopštila je uprava.

Elektronski će Poreska uprava ubuduće dostavljati potvrdu o izvršenoj registraciji odnosno potvrdu o PIB-u na obrascu za novoosnovane poreske obveznike i obveznike koji vrše promene podataka o nazivu i adresi (REG obrazac), potvrdu o odjavi registracije iz jedinstvenog registra poreskih obveznika na obrascu PO, rešenje o oduzimanju ili vraćanju PIB-a i rešenje o odbijanju zahteva za vraćanje privremeno oduzetog PIB-a. „Novi način dostave omogućava poreskim obveznicima brži uvid u razloge oduzimanja poreskog identifikacionog broja“, navela je Poreska uprava.

Procedura podnošenja zahteva za vraćanje PIB-a ostaje nepromenjena. Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave u papirnom obliku ili u elektronskoj formi putem mejla.

Za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat sa čipom izdatim od strane jednog od sertifikacionih tela u Srbiji.

U slučaju da poreski obveznik ne poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat, može ovlastiti drugo lice, rezidenta Srbije, podnošenjem PEP obrasca nadležnoj filijali Poreske uprave.
MarketingNajnovije vesti