beba Foto: pixabay
Srbija

Portal Bebac: Porodilišta boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja

Izvor: 
021.rs Sre, 10/08/2022 - 22:11Roditeljski portal Bebac ocenio je da porodilišta u Srbiji "boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja".

 

Navode da rešenje problema ne leži u upiranju prstom u lekare i babice, kojih nema dovoljno, već se treba zalagati da lekari i babice rade u boljim uslovima i uz protokole koji će ih obavezati na dostojanstven pristup i poštovanje svake trudnice.
 

"Potrebna su nam nova porodilišta, veća ulaganja ali i edukacija žena o tome kako da se institucionalno bore za svoja prava. Jer, ako ne prijavimo probleme, nemamo adekvatan dokaz o tome šta se sve radi kako ne treba i ne zahtevamo od sistema da radi za nas", navode sa portala Bebac.

 

Dodaju da porodilišta neće postati bolja "razapinjanjem" lekara, pisanjem po društvenim mrežama, generalizovanjem, bez prijave problema, niti širenjem panike među trudnicama sa već ustaljenim terminom "akušersko nasilje". 
 
"Onaj ko pogreši ima svoje ime, prezime i postoji uvek neko iznad njega ko treba da pokrene postupak i utvrdi njegovu krivicu. Bez prijave i dokazane krivice ne možemo da pozivamo na odgovornost", poručuju iz ovog portala.
 
Ističu da se trećina porođaja u Srbiji odvija u dva porodilišta u Beogradu i jednom u Novom Sadu, gde se tokom jednog dana porodi do 40 žena, kao i da su neophodna gradska porodilišta koja bi primala isključivo trudnice kod kojih se procenjuje da će se porođaj odvijati prirodno.
 
Takođe ocenjuju da je korupcija jedan od najvećih problema domaćih porodilišta i pozivaju građane da, ako žele tome da stanu na put, krenu od samih sebe i zapitaju se da li bi prijavili svakog ko je dao ili uzeo novac za porođaj.
 
"Uobičajena praksa ‘čašćavanja’ i zabluda da time nešto dobijamo je uzrok gotovo svih problema unutar porodilišta. Istraživanje koje smo sproveli prvi put još 2016. godine pokazuje da je čak 42 odsto mama imalo ‘vezu’ na porođaju, a skoro 30 odsto je dalo novac lekarima za porođaj. Tome se mora stati na put", poručuju iz portala Bebac.
 
 MarketingNajnovije vesti