doktor Foto: Pixabay.com/DarkoStojanovic
Srbija

Posao za 700 najboljih diplomaca medicine i srednjih medicinskih škola

Izvor: 
Tanjug Uto, 28/12/2021 - 13:07Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će država imati snage da nastavi sa poboljšanjem životnog standarda medicinskog osoblja, i da će lekari, medicinske sestre i tehničari moći da planiraju budućnost u svojoj zemlji.

Vučić je, obraćajući se najuspešnijim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih škola, na svečanosti povodom uručivanja ugovora o radu, istakao da će mladi stručnjaci veoma brzo naučiti da je lako državi da u jednom trenutku jednokratno da novac, ali da kada se neko zaposli na stalno, onda se država obavezuje da isplaćuje plate i sve drugo 30 ili 40 godina.

“Vi ste svojim učenjem, radom pokazali da ste ispred ostalih. Zato želimo da ostanete ovde, da najbolji budu u Srbiji, a poruka države je da će učiniti sve da radite u boljim uslovima”, objasnio je on.

Vučić je ukazao da je kod dekana Medicinskog fakulteta Lazara Davidovića dolazio bezbroj puta boreći se za tuđe, ali i ponekad za svoj život.

“Ali u uslovima u kojima je radio profesor Laza vi nećete raditi, već ćete raditi u neuporedivo boljim uslovima. Ne mislim da je to dovoljno, ali važno je da vidite kako možemo da idemo napred”, poručio je on.

Vučić je rekao da mladi medicinari koji su sada dobili ugovore nemaju samo uobičajenu odgovornost lekara i medicinskih sestara i tehničara, već da je pred njima mnogo više toga.

“Vi ste posebno izabrani zahvaljujući svim vašim sposobnostima, radu, trudu. Moraćete da snosite veću odgovornost od svih drugih, kao što ni na školovanju niste bili isti kao i drugi zbog vaše želje da budete najbolji. Na poslu koji dolazi vaša odgovornost će biti velika. Danas znamo svi ko ste i znamo šta očekujemo od vas”, rekao on.

Izrazio je uverenje da će država imati snage da nastavi sa poboljšanjem životnog standarda medicinskog osoblja, ali i da je siguran da će moći da planiraju svoju budućnost u našoj zemlji.

Citirajući čuvenog lekara Alberta Švajcera - da uspeh nije ključ sreće, već je sreća ključ uspeha, i da će onaj ko voli ono što radi, biti uspešan, Vučić je rekao da nema ništa važnije i lepše nego da svako radi ono što voli i za šta se školovao.

Preneo im je i savet koji je dobio od nekadašnjeg izrealskog premijera Šimona, i zamolio ih da ga usvoje, kako bi se dalje usavršavali - da mladi, ako ne rade bar dva sata dnevno, neće moći da napreduju, kao ni stariji, ako bar dva sata dnevno ne posvete učenju.

"Škola nikad nije završena, morate da učite, sve što se menja u svetu, da sve što rade u svetu možete i vi ovde da primenite, za očuvanje zdravlja naših građana. Da uvek i sebi nosite tu vrstu posebnosti, tu razliku kojom treba da se ponosite i da uvek budete bolji od drugih. Nemojte da bežite od tog takmičenja, stavljajte visoke ciljeve, jer samo onaj ko visoko podigne lestvicu, može i da je preskoči. Ako je postavite nisko, ostaćete na nivou proseka, a vi to niste", poručio im je predsednik Srbije.

Dodao je da je srećan što danas 711 ljudi dobija posao, mladih lekara, medicinskih sestara, tehničara, iako to, kaže, nije mali novac za državu, jer je stalna obaveza, ali je obaveza sa kojom država može da izađe na kraj.

"Zajedno možemo da stvorimo uspešniju Srbiju, da napravimo da sutra imamo više novca, a to možemo samo uz najbolje", rekao je Vučić.

Zamolio ih je da budu vredni i posvećeni kao i do sada.

"Želim vam sreću ovog sveta, mnogo od vas očekujemo. Uđite u te uzburkane vode rada, ali borite se kao do sada i još snažnije i siguran sam da ćete biti uspešni, na ponos roditelja i svih nas. Želim vam mnogo dobrog posla, da budete najbolji, najuspešniji, da Srbiju nikada ne napustite", poručio je predsednik Vučić.

U okviru Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola, danas posao dobija 700 mladih - 200 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 500 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović poručio je mladima da su oni najbolji među najboljima, koje ova zemlja ima i koji bi u budućnosti trebalo da je učine još lepšom i boljom.

"Ovim zaposlenjem dobili ste najbolji pretpraznični poklon. Iskoristite praznike, a onda prionite na posao da ispunite svoje ambicije, ali i ono što se od vas očekuje", rekao je Davidović.

Najbolji diplomci medicine u Srbiji, sa prosekom 9,5 i 10, imali su priliku da kroz direktan razgovor sa ministrom zdravlja i direktorima zdravstvenih ustanova iskažu svoja interesovanja u pogledu specijalističkih studija i ustanove u kojoj će graditi svoju karijeru lekara.

Diplomci sa medicinskih fakulteta iz Beograda, Prištine, Niša, Kragujevca i Novog Sada dobiće posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije.

U okviru programa koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, ukupno je u zdravstvenim ustanovama zaposleno 711 diplomaca medicine i 1.400 najboljih medicinskih sestara/tehničara.

Iz ministarstva poručuju da će već početkom sledeće godine, u još jednoj akciji zapošljavanja koju organizuje resorno ministarstvo, i diplomci sa prosekom iznad 8 dobiće priliku da se zaposle.

U okviru tog konkursa prijavilo se više od 1.000 mladih lekara, a kako kažu iz ministarstva zdravlja, svi oni biće zaposleni u domaćem zdravstvu.
MarketingNajnovije vesti