Grejanje Foto: pixnio
Srbija

Poskupeo i ogrev - velika potražnja, a mala ponuda

Izvor: 
RTV Uto, 08/03/2022 - 13:44U ovom periodu godine uobičajeno je snabdevanje ogrevom za sam kraj zimske sezone, odnosno početak ugovaranja kupovine na rate za narednu sezonu. Međutim, zbog sukoba u Ukrajini i zebnje usled poremećaja na tržištu energenata, posledice trpi i tržište ogreva. 

Iako ne po uobičajenoj dinamici i količinama, ogrevno drvo trenutno se može nabaviti u kikindskim stovartištima. U odnosu na prošlu godinu, cena po kubiku sada je oko 8.000 dinara.

Antal Demenji, vlasnik stovarišta u Kikindi kaže:

"Od prošle godine, cena ogrevnog drveta skočila je za oko 10 procenata. Trenutno imamo bagrem, bukvu i cer, a cena isečenog i isporučenog ogreva je 8.000 hiljada dinara po kubiku."

I u susednom Novom Miloševu, cena ogrevnog drveta je ista. Uz više cene u odnosu na prošlogodišnje, dodatni problem je povećana potražnja u uslovima kada dobavljači imaju svoje kalkulacije.

Jugoslav Popov, vlasnik stovarišta u Novom Miloševu kaže:

"Dovoljnih količina trenutno nemamo. Velika je potražnja, a mala ponuda. Teško se dolazi do materijala, da imamo dovoljno za svakodnevnu prodaju. Dešava se da po nekoliko dana ostanemo bez ogreva za prodaju."

Uglja na stovarištima, naravno nema, a nema ni peleta, ni briketa. Primera radi, cena peleta bila je 170 evra po toni, potom je otišla na 340 evra, ali ga je trenutno gotovo nemoguće nabaviti:

"Sada ova situacija, kakva je Ukrajini, dovela je do nestašice peleta na tržitu, pa ga i i nemamo na stanju. Briket smo rasprodali što smo imali", kaže Popov.

Antal Demenji, vlasnik stovarišta u Kikindi napominje:

"U uglju ne možemo ništa da pričamo, jer ne znamo kakva će biti cena i da li će ga uopšte i biti."

U toku je ugovaranja sindikalne prodaje ogreva na 10 mesečnih rata, koja je, pre svega za penzionere, bila jedini način da obezbede ogrev za zimu. Ostaje, međutim, neizvesno – po kojoj ceni.
MarketingNajnovije vesti