• Poskupljenje građevinskog materijala diže cene nekretnina i renoviranja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Cene građevinskog materijala od početka godine beleže rast, što je dovelo ne samo do porasta cena nekretnina u novogradnji, nego i do većih troškova gradnje u infrastrukturi.

    Za neke proizvode cena se udvostručila, a na stovarištima ističu da je lakše nabrojati šta nije poskupelo, nego šta jeste, piše Euronews Srbija.

    „Deo robe kao što je OSB skočio je 300 odsto, pa se vratio za nekih 150 odsto. Opekarski proizvodi su u proseku poskupeli za oko 25 odsto. Gvožđe oko 80 odsto, stiropor i građa oko 85 odsto. Gvožđe je nešto raslo, pa je padalo, ali vratilo se na onu prvobitnu cenu posle prvog velikog poskupljenja“, rekla je za Euronews Srbija šefica stovarišta „AD Kopaonik“ Tanja Aprcović Pejović.
     
    Uprkos pandemiji zbog koje su se cene najviše menjale, trgovci pamte i teža vremena.
     
    „Mislim da preteruju, da smo imali mnogo gore godine. Mi nismo nešto osetili nestašicu materijala, jer smo mi firma koja kupuje direktno od proizvođača i oni se trude da nas ispoštuju“, dodala je Aprcović Pejović.
     
    Pored gvožđa i stiropora, među materijalima koji su najviše poskupeli je i građevinska oplata, čija je cena skočila sa 53.000 na 86.000 dinara po kubnom metru. Cena dasaka je za 10.000 dinara veća, jer se u maloprodaji ovaj materijal teško nalazi jeftinije od 32.000 dinara po kubiku. Crep se sada plaća 17 dinara više nego u januaru, kada je koštao 85 dinara po komadu. Ipak, tražnja se ne smanjuje.
     
    „Materijala nema i fabrike su u velikom problemu jer kamioni čekaju da proizvod izađe iz fabrike, bukvalno sa trake, spakovan i tako se tovari i ide dalje ka kupcima. Velika je tražnja za građevinskim materijalom trenutno i nemamo svih asortimana na stovarištima. Uvek nedostaje neka vrsta crepa koja je trenutno najviše tražena ili negde u nekom delu nedostaje gitar bloka, to je problem. Materijala nema, a može da se čeka i nekoliko dana“, ističe Slavica Živković iz Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije.
     
    Opširnije na Euronews Srbija.
     

    Cene građevinskog materijala od početka godine beleže rast, što je dovelo ne samo do porasta cena nekretnina u novogradnji, nego i do većih troškova gradnje u infrastrukturi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]