• Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona za spuštanje cenzusa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poslanička grupa Srpske napredne stranke podnela je Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika s ciljem da se cenzus spusti sa dosadašnjih pet dosto na tri.

    Izmene se odnose i na učešće partija nacionalnih manjina na izborima.

    U obrazloženju je navedeno da će izmena cenzusa obezbediti da se „izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine“ i da će omogućiti da „izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u Narodnoj skupštini“, čime se, kako stoji u obrazloženju poslanika SNS, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada parlamenta.

    Interesantno je da ovaj predlog izmene zakona nije došao iz Vlade Srbije, što je uobičajeno, već od poslanika.

    Podsetimo, ideja o spuštanju cenzusa, samo četiri meseca pre izbora, potekla je od lidera SNS i predsednika države Aleksandra Vučića. Evropski posrednici u dijalogu vlasti i opozicije bili su iznenađeni tom najavom, jer to nije bila tema međustranačkog dijaloga, kome su prisustvovali. Nazvali su to opasnom taktikom.

    Lider PSG Sergej Trifunović predlog je prokomentarisao na Tviteru: „Bez javne rasprave, bez konsenzusa koji su pominjali Tanja Fajon i Bilčik“.

    Što se izmena tiče, a kad su u pitanju nacionalne manjine, predložena je promena stava 3, odnosno da „politička stranka nacionalne manjine jeste stranka koju je Republička izborna komisija utvrdila da joj je osnovni cilj predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnopravnim standardima“.

    Takođe, predložena je izmena stava 4, prema kojoj bi Republička izborna komisija, posebnim rešenjem, odlučivala da li podnosilac liste ima položaj stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina. RIK bi, prema predlogu izmena, to rešenje doneo na osnovu potvrde koje podnosiocu izborne liste daje odgovarajući nacionalni savet nacionalne manjine.

     

    Poslanička grupa Srpske napredne stranke podnela je Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika s ciljem da se cenzus spusti sa dosadašnjih pet dosto na tri.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija