Foto: pixabay
Srbija

Posle 15 godina sa Torlaka stižu vakcine protiv gripa

Izvor: 
RTS Pet, 16/10/2020 - 09:25Prvi put posle 15 godina građani mogu da se vakcinišu i domaćom vakcinom protiv gripa, koju je proizveo Institut "Torlak". Danas i sutra, vakcina će stići u domove zdravlja širom Srbije.

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stojiljković rekla je je za RTS da 50.000 doza vakcine kreće ovog jutra, a planirano je da se proizvede 250.000 doza koje će biti sukcesivno distribuirane.  "Ovo je veliki dan za Srbiju, veliki dan za Instutut 'Torlak', mi smo napravili novu vakcinu i Srbija ima svoju vakcinu, strateški od neprocenjive važnosti", rekla je doktorka Stojiljković. 

Za početak, kaže, pripremljeno je 50.000 doza i to upravo kreće ovog jutra. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da građani konačno mogu da odahnu jer mogu da prime "Torlakovu" vakcinu protiv gripa.

"Nećemo stati, Torlak ne radi samo ovu vakcinu, Torlak radi i be-se-že vakcinu, protiv difterije i tetanusa, antiserum za zmijski otrov, tetanus, probiotike i nastavićemo da ulažemo", reka je Lončar. 

Lončar je naveo da je za građane Srbije obezbeđena dovoljna količina vakcine.

"Nadam se da ćemo biti u prilici da pomognemo i drugima, da je prodamo, jer ceo region veruje u "Torlakovu" vakcinu", rekao je Lončar..
MarketingNajnovije vesti