Srbija

Posle 20 stepeni dolazi minus. Pročitajte kakve savete za ovu promenu ima dr Nada Macura

Izvor: 
Blic Uto, 04/02/2020 - 11:17

Za samo 24 sata temperatura će pasti za 15 i više stepeni, umesto sunca imaćemo olujni vetar, a u mnogim krajevima Srbije i sneg, pa se postavlja sasvim normalno pitanje - kako preživeti ovakav temperaturni šok?

- Svi hronični bolesnici, ali i oni koji nisu bolesni, trebalo bi narednih dana da povedu više računa o svom zdravlju jer je sve više prehlada i virusa karakterističnih za ovaj period, kao i ovako nagle promene vremena - ističe dr Nada Macura.

Kako kaže, posebno bi trebalo da se paze astmatičari i srčani bolesnici, njima najviše smetaju nagla zahlađenja i otopljenja.

- Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Zbog hladnog vremena, ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove, iako njima generealno više odgovara hladnije vreme. Nagli preokret temperature takođe smeta hroničnim bolesnicima, posebno srčanim.

Ona je napomenula da treba povesti računa i o ishrani.

- Jača hrana sada uopšte ne odgovara onima koji su već bolesni, kao i astmatičarima i dijabetičarima. Onima koji su već bolesni preporučuje se zdravija i laganija ishrana i što više čajeva , dok oni zdraviji mogu jesti povrće i voće, i meso, proteine, naravno.

Kako kaže, čak i kod potpuno zdravih može biti problema.

- Ukoliko dođe do naglog zahlađenja, i kod zdravih osoba može doći do pojave nervoze, razdražljivosti, reume, skakanja pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.

Dr Nada Macura i ovog puta upozorava na oblačenje.

- Videla sam ljude u majicama, kratkim šorcevima po ovom hladnom vremenu, treba se toplije oblačiti, posebno što nas današnji mutan dan uvodi u još hladnije vreme, koje nas očekuje već ovih dana.

 

 
MarketingNajnovije vesti