Novac
Srbija

Poslodavci: Ceo minimalac treba da bude neoporezovan

Izvor: 
Tanjug Sub, 17/07/2021 - 12:59


Unija poslodavaca Srbije (UPS) pozdravlja najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država poslodavcima pomoći povećanjem neoporezive osnovice sa 18.300 na 19.300 dinara i smatra da bi to povećanje trebalo da bude i veće.

Takođe bi, smatraju u UPS - u, i najavljeno smanjenje poreza i doprinosa za pola procenta do 1,5 odsto trebalo da bude veće.

Kako za Tanjug kaže direktor UPS -a Srđan Drobnjaković prošla godina je bila teška za privredu i povećanje neoporezive osnovice za oko 1.000 dinara u takvoj situaciji ne bi bilo dovoljno.

Prema njegovim rečima, prava mera bi bila da se ceo minimalac oslobodi plaćanja poreza i doprinosa, što i jeste dugoročni cilj UPS - a.

Kod oslobađanja poslodavaca od plaćanja poreza, kaže, radi se o tome da se oni rasterete da mogu da isplate minimalnu zaradu, a ne da im država izlazi u susret.

"Fiskalni savet je predložio da se neoporezivi deo poveća na 26.000 dinara, ali da se poveća i stopa poreza i doprinosa sa 10 na 15 odsto. Mi taj predlog podržavamo i to će biti i naš predlog kada 15. avgusta počnu pregovori vlade, sindikata i poslodavaca o novoj minimalnoj ceni rada", objašnjava Drobnjaković.

Fiskalni savet predlaže reformu koja bi podrazumevala i povećanje nominalne poreske stope sa 10 odsto na 15 odsto, uz povećanje neoporezivog cenzusa sa 18.300 na 26.000 dinara mesečno.

Dodaje da je ideja Unije poslodavaca da se konačno krene sa reformom poreza na dohodak i da se sa proporcionalnog pređe na progresivno oporezivanje zarade.

Ističe međutim da ne očekuje da će predlog sa kojim će Unija ući u pregovore biti lako prihvaćen, da će sindikati sa svoje strane imati druge predloge i verovatno tražiti i veće povećanje minimalca nego što su 3.000 dinara koje sada nagoveštava država.

"Bojim se da ćemo na kraju opet imati scenario iz poslednje dve godine da nećemo postići dogovor i da će država da preseče do 15. septembra, kada je rok da se utvrdi novi minimalac", kaže Drobnjaković.

Naglašava da ni najavljeno povećanje minimalca na 35.000 dinara poslodavcima u ovom trenutku ne odgovara, jer je iza njih teška godina u kojoj je malo ko od njih povećao promet za 10 odsto, koliko iznosi najavljeno povećanje minimalca.

Tim više što kada se minimalac poveća onda i radnici koji su do tada primali sumu na koju je minimalan cena povećana traže da povećanje dobiju i oni i zahtevi se šire lančano.

 
MarketingNajnovije vesti