Šaban Bajramović printscreen
Srbija

Postavka o Šabanu Bajramoviću u džez i bluz muzeju u Americi

Izvor: 
Tanjug Čet, 06/05/2021 - 15:15Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišvil džez festivala u USA Jeleni Ivanjac, u kojim izražava nameru da se organizuje postavka o srpskom muzičaru "Šabanu Bajramoviću", koji bi time postao prvi Srbin i Rom u svetu koji je deo njihove postavke.

Delta Mississippi Blues Museum je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz Delte Misisipija.

Podsećamo da su ovi muzičari bili jezgro čitavog bluza i džez stilova koji su se kasnije raširili po celoj USA i izvršili uticaj na svetsku muziku.

Pored Delta Misisipi Blues Muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u New Orleansu - najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi, sa kojim se direktor Nišvila Ivan Blagojević sreo u New Orleansu - potvrdio dolazak na Nišville, koji će biti održan od 6.do 15. avgusta.

"Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranjau spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u New Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju" izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

U pomenutim muzejima biće snimani delovi dokumentarnog filma "Ja sam Šaban" producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Veljka Mirkovića, a u koprodukciji "Optimistic film" i "Nisville jazz" festivala.

"Ja sam Šaban" je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti