Metro Foto: pxfuel
Srbija

Potpisan memorandum o izgradnji beogradskog metroa, početak radova krajem godine

Izvor: 
Tanjug Pet, 22/01/2021 - 12:08

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je zajednički memorandum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije "Pauer Čajna" i francuskih kompanija "Alstom" i "Ežis Rejl".

Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje metro u Beogradu ministar Siniša Mali je potpisao u Palati Srbija, sa direktorom JKP Beogradski metro i voz Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe "Alstom" Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji "Ežis rejl" Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije "Pauer Čajna" Šje Zidijem.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj-Falkoni.

Mali je objasnio da su tim sporazumom definisana prava francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji metroa. Kaže da će Francuzi raditi na elektromašinskog delu, dok će Kinezi izvoditi građevinske radove.

"Početak izgradnje prve linije krajem godine"

Siniša Mali je najavio da će izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva početi krajem godine.

Prva linija metroa bi trebalo da ide od Makiškog polja preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva. Druga linija će ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Projekat metroa jedan je od najvažnijh infrastrukturnih projekata za 2021. godinu.

Krajem prošle godine je ratifkovan međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapredenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Ministarstvo građevinarstva je ranije najavilo da bi prva linija metroa u Beogradu, od Makiškog polja do Mirijeva, mogla bi da bude gotova za tri godine od početka radova.

"Počinje da se ostvarjue višedecenijski san"

Siniša Mali je naglasio da konačno počinje da se ostvaruje višedecenijski san i da će krajem godine početi izgadnja depoa na Maksiškom polju čime kreće gradnja prve linije od Železnika do Mirijeva u dužizni od 21,3 km, sa 21 stanicom.

Kaže je da će druga linia ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i da će imati 20 stanica, kao i da se radi na koncepciji treće linije koja će povezati sa BG vozom delove koje neće pokriti prve dve linije.

Mali je podsetio da je krajem prošle godine sa francuskom vladom potpisan sporazum o obezbeđivanju 454 milona evra za prvu liniju metroa.
MarketingNajnovije vesti