• Potvrđena optužnica za ratni zločin nad vojnicima JNA u Zagrebu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (zenge), čiji su inicijali B. T, zvanog „Ranko“, kojom se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP-a Hrvatske.

     

    Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima, jer je nakon hapšenja po poternici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj.

    Optužnica je potvrđena 7. juna, a stupila na pravnu snagu protekom roka za žalbu na rešenje Višeg suda kojim je optužnica potvrđena, pošto žalbe nisu izjavljene, rekla je za Tanjug portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

    Sud bi u narednom periodu trebalo da zakaže početak suđenja optuženom u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

    Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 7. jula prošle godine predalo je sudu optužnicu, nakon čega ju je sud vratio na dopunu istrage i potom potvrdio. Prema navodima Tanjuga, B.T. je poreklom Albanac, koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca zločina u kojem je mučeno i prebijano 14 vojnika JNA, od kojih je jednog ubio.

    Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima, jer je nakon hapšenja po poternici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj, zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.

    On se tereti da je kao pripadnik Zbora narodne garde zajedno sa više nepoznatih pripadnika iste jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP-a Hrvatske, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

    U više navrata je B.T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA, čiji se identitet za sada ne objavljuje u javnosti, tukao kundakom, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

    Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima. Sve to je, prema stavu tužilaštva, za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

    Osim toga, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja jednog vojnika, ubio ga je pucnjem iz pištolja u glavu.

    Optužnicom od 7. jula 2021. obuhvaćeni su događaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP Hrvatske, piše na sajtu Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

    Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, praktično je nemoguće jer je konkretna žrtva mrtva. B.T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

     

     

    Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (zenge), čiji su inicijali B. T, zvanog „Ranko“, kojom se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP-a Hrvatske.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]