• Poverenica: Diskriminacija na tržištu rada, problem i stranačko zapošljavanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Diskriminacija na tržištu rada je najrasprostranjenija, a njoj su izložene žene i osobe s invaliditetom, zatim diskriminacija na osnovu godina starosti, koja pogađa i starije i mlađe ljude. Problem je i stranačko zapošljavanje, davanje prednosti pripadnicima vladajućih stranaka, posebno u javnom sektoru“, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković objavio je N1.

    Gostujući u Pressingu poverenica je navela da ljudi osećaju nepravdu zbog mnogih stvari koje im se dešavaju, navodeći da je 63 odsto građana reklo da se ljduska prava ne poštuju.

    „Nikad nije slika crno bela, imate neke oblasti u kojima se odmaklo i drugačlje gleda i ne negira problem, ali nije ni zaočekivati da se situacija dramatično promeni za neku godinu. Kad govorimo o toleranciji nije to stvar koja može da se promeni za nekoliko godina, niti da se promeni dok je jedna garnitura na vasti. Za stvaranje novog okvira vrednosti potrebne su decenije, i da uspostavimo šta je naš kodeks ponašanja, mi tu i dalje lutamo, nismo se oporavili od devedesetih, kaskamo, kao da nismo postavili vrednosni sistem od porodice do škole, ili jesmo ali su ta kršenja toliko učestala. Mnogo je onih koji ne poštuju ustav, a govore da vole svoju državu, i vrlo su spremni da krše pravo na ravnopravnost i da vređaju“, kaže ona.

    Janković je ispričala da je diskriminacija na tržištu rada najrasprostranjenija, da su joj izložene žene i osobe s invaliditetom, kao i da postoji diskriminacija na osnovu godina.

    „Mladi do tridesete godine se često diskriminišu prilikom zapošljavanja jer se smatra da nemaju iskustva, ali gde ćete ga steći ako nemate šansu. Znate predrasude o mladima, a sve ukazuje da imamo sjajnu generaciju koja odlazi, jer vidi da nema ravnopravne uslove na tržištu i tu vlada mora da radi. Radnici stariji od 55 godina, šta ćemo da radimo s tim ljudima, šta taj čovek da radi do penzije, tu moramo raditi svi predano, a Inspektorat rada je služba koju treba ojačati“.

    Pored toga, kako je dodala, problem je stranačko zapošljavanje i davanje prednosti pripadnicima vladajućih stranaka, posebno u javnom sektoru.

    „92 odsto poslodavaca kaže da je diskriminacija rasporstranjena, 84 odsto zaposlenih i 82 odsto nezaposlenih. To su stvarno podaci za brigu. Na primer, žene ne dobiju šansu jer su žene i jer se smatra da će otići na trudničko i porodiljsko bolovanje – tako je otići će, ali da li će stati svet? Mlade žene žele svoju porodicu. Kada se ne bi podrazumevalo da će žena nositi čitav teret oko dece i kuće bilo bi drigačije, da muškarc ide na bolovanje zbog dece drugačije bi se gledalo. Žene se često sreću s time da se nakon povratka s porodiljskog premeste na niže i niže plaćeno mesto ili dobiju otkaz“.

    Zato su, kako je navela poverenica, odlučili da vode stratešku parnicu u jednom slučaju, kako bi ukazali na veliki problem i poslali jasnu poruku društvu i poslodavcima da diskriminacija nije dozvoljena.

    „Morala je da vraća poslodavcu uplaćene poreze i doprinose, podneli smo 6. avgusta tužbu sudu, još čekamo prvo ročište. Verujem da kao društvo i država imamo snage za promenu“.

    Ceo tekst možete pročitati na sajtu N1.

    Diskriminacija na tržištu rada je najrasprostranjenija, a njoj su izložene žene i osobe s invaliditetom, zatim diskriminacija na osnovu godina starosti, koja pogađa i starije i mlađe ljude. Problem je i stranačko zapošljavanje, davanje prednosti pripadnicima vladajućih stranaka, posebno u javnom sektoru, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]