• Poverenica: Kovid propusnice su legitimne; Kolike su kazne koje važe od ponedeljka?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su kovid propusnice koje su potrebne za ulazak i boravak u ugostiteljskim objektima „legitimne“.

     

    Janković je za RTS izjavila da su mere ograničenja legitimne, kao što je i vakcinacija protiv korona virusa legitimna.

     

    Sa pravnog stanovišta, ako postoji obaveza države da zaštiti javno zdravlje, ima pravo da uvodi ovakve mere“, rekla je Janković.

    Prema odluci Vlade Srbije kontrola kovid propusnica počela je sinoć od 22 časa, a od ponedeljka, 25. oktobra počeće i kažnjavanje onih koji ne budu poštovali tu meru.

     
    Kako je najavljeno iz Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor oko 2.400 inspektora, svih 46 inspekcija u Srbiji, kontrolisaće da li se poštuje odluka da svi gosti ugostiteljskih objekata u zatvorenom delu, kao i zaposleni, moraju imati kovid propusnicu posle 22 sata.
     
    Šta sve služi kao kovid propusnica?
     
    Kovid propusnica može biti i u odštampanom formatu.
     
    To znači da će kovid propusnicu imati svi koji u ugostiteljskom objektu prilože odštampanu ili digitalnu potvrdu o vakciinaciji ukoliko od primanja druge doze vakcine nije prošlo više od 210 dana. Naravno, oni koji imaju odštampanu ili elektronsku potvrdu da su primili treću dozu vakcine svakako imaju kovid propusnicu.
     
    Takođe, kovid propusnicu imaju svi koji imaju odštampanu ili digitalnu potvrdu da su preležali koronu u prethodnih sedam meseci.
     
    Konačno, kovid propusnica je i odštampani ili elektronski negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je validan 48 sati.
     
    Validna propusnica je potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (sedam meseci), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (sedam meseci).
     
    Kolike su kazne?
     
    U iznosu od 300.000 dinara kazniće se pravno lice.
     
    U iznosu od 150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik.
     
    U iznosu od 50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu.
     
    U iznosu od 30.000 biće kažnjavani „kovid redari“, odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera.
     
    U iznosu od 5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere.
     

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su kovid propusnice koje su potrebne za ulazak i boravak u ugostiteljskim objektima „legitimne“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Promenljivo oblačno i toplije

    Od danas sve toplije, samo ujutru ponegde slab mraz. Tokom dana promenljivo oblačno, sa dužim sunčanim intervalima. U brdsko-planinskim predelima moguća je kratkotrajna kiša. Najviša dnevna […]

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]