Brankica Jankovic poverenica za ravnopravnost

Brankica Jankovic Foto: www.ravnopravnost.gov.rs

Srbija

Poverenica: Vanredna situacija pokazala da su žene bile prva linija odbrane

Izvor: 
N1/FoNet Uto, 13/07/2021 - 16:21Pitanje roda i bezbednosti, odnosno sveobuhvatno uključivanje žena, mora naći visoko mesto u budućem kreiranju politika, jer žene imaju drugačiju perspektivu u sagledavanju različitih izazova, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je na evaluacionom sastanku fokus grupa na temu sprovođenja Rezolucije 1325 „Žene, mir, bezbednost“ u Kragujevcu, podsetila da je vanredna situacija u kojoj smo godinu i po dana, upravo to i pokazala u praksi, s obzirom na to da su žene bile prva linija odbrane podnevši dodatni teret.

Institucija Poverenika prepoznaje značaj primene koncepta ljudske bezbednosti i u okviru toga rodni aspekt, jer je to preduslov društvenog razvoja i efikasan način upravljanja bilo kojom krizom, poput pandemija, poplava i sličnog, naglasila je poverenica.

Zbog toga, nova bezbednosna paradigma koju je pre svega donela pandemija, mora da uključi rodnu perspektivu, kao i brojne društvene aktere na svim nivoima, a posebno lokalne zajednice, istakla je ona.

Na sastanku u Kragujevcu, učestvovao je šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, kao i predstavnici i predstavnice lokalnih mehanizama Užica, Valjeva, Velikog Gradišta, Niša, Kragujevca, Bora, Svilajnca, Boljevca, Novog Pazara, Sokobanje, Kraljeva i Paraćina, navodi se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti