Foto: MUP Srbije
Srbija

Požar je "viša sila": Turisti koji prekinu odmor ne mogu da računaju na povraćaj novca

Izvor: 
021/Danas Uto, 10/08/2021 - 15:25


Turisti koji odluče da se vrate sa ostrva Evija pre isteka aranžmana ne mogu da računaju na povraćaj novca, jer se požar smatra "višom silom" i ne podleže obavezi novčane nadoknade štete, piše Danas.

Ministarka turizma Tatjana Matić najavila je početak izmeštanja svih srpskih turista sa Evije, koju je zahvatio talas požara. Ona je precizirala da na tom ostrvu letuje oko 500 srpskih turista, koji nisu ugroženi, ali su, radi bezbednosti, izmešteni na druge lokacije, s obzirom na to da se požar na ostrvu ne smiruje.

" U stalnom smo kontaktu sa ambasadom Srbije u Atini i, prema poslednjim informacijama, turistički vodiči koji su predstavnici naših agencija održali su sastanak na kome je doneta odluka da se svi srpski putnici koji se nalaze na Eviji izmeste na druge lokacije", istakla je ministarka.

Sve turističke agencije se organizuju da u što kraćem roku obezbede autobuse kako bi se putnici što pre prebacili na bezbedne lokacije.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže za Danas da su svi srpski turisti na Eviji dobro, da niko od njih nije povređen niti je bilo kome od njih u požaru stradala imovina ili lične stvari.

"Požar je buknuo na jednom delu ostrva Evija i vlasti su iz predostrožnosti sve turiste izmestile na trajekte. Kada se požar smirio turisti su vraćeni na kopno. Deo naših turista je potom odlučio da prihvati ponudu svojih turističkih agencija da se premeste na druge lokacije na grčkom primorju gde ne postoji bojazan od požara a postoje slobodni kapaciteti. Drugi deo je odlučio da ostane na ostrvu kako bi pratio dalji razvoj situacije. Neki iz te grupe žele da nastave sa letovanjem ako se ostvare uslovi za to, dok su drugi za povratak u Srbiju. Reč je o turistima koji su doputovali organizovano autobusima i takve situacije u kojima neki žele da se vrate a drugi ne, treba da se reše dogovorom", objašnjava Seničić i dodaje da u drugim delovima Grčke u kojima haraju požari nema turista iz Srbije.

Prema njegovim rečima, šta će biti sa aranžmanima naših turista koji tek treba da krenu put delova Grčke zahvaćenim požarima, turističke agencije iz Srbije će rešavati u dogovoru sa svojim grčkim partnerima. Postoje procene, kaže Seničić, da će se situacija sa požarima smiriti te da će srpski turisti koji su uplatili aranžmane i tek treba da otputuju put Grčke imati priliku za to.

"Kada je pak reč o našim turistima koji su sada u Grčkoj i zbog požara koji haraju žele da se vrate u Srbiji moram da kažem da se teško može očekivati povraćaj novca za onaj deo aranžmana koji nije ostvaren. Jednostavno, za zahtev za povraćaj novca od grčkih partnera turističkim agencijama u Srbiji je potreban prihvatljiv formalno pravni razlog. Požari se smatraju "višom silom" i u tom smislu ne spadaju u kategoriju koja podrazumeva povraćaj novca uplaćenog za turističke aranžmane", navodi sagovornik lista.

Kako javljaju novinske agencije, požar na Eviji je najveći među nekoliko desetina koji su protekle sedmice izbili širom Grčke koja se suočava sa najvećim toplotnim talasom u poslednjih 30 godina.

 
MarketingNajnovije vesti