Invalidi u kolicima Foto: pixabay
Srbija

Poziv za dodelu subvencija za preduzeća u kojima rade osobe sa invaliditetom

Izvor: 
Tanjug Sre, 02/02/2022 - 11:54Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo je danas javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2022. godini.

Sredstva od 60 miliona dinara dodeljuju se preduzećima za podršku razvoju konkurentnosti refundacijom troškova neposredno povezanih sa delatnošću preduzeća i odobrenim programima za sprovođenje mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije i to: troškova repromaterijala, potrošnog i pomoćnog materijala, kancelarijskog materijala i pretplate za digitalne alate i licence.

Na ovaj način omogućava se svim preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom pravo učešća za dodelu sredstava po ovom javnom pozivu bez obzira da li u okviru svog poslovanja obavljaju proizvodnu ili uslužnu delatnost.

Dodelom sredstva po ovom javnom pozivu doprinosi se smanjenju troškova poslovanja i održanju zaposlenja osoba sa invaliditetom, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, osnovni kriterijumi za raspodelu sredstava su plaćeni repromaterijal, potrošni, pomoćni, kancelarijski materijal i plaćene pretplate za digitalne alate i licence, u zavisnosti od delatnosti preduzeća, ostvareni rezultati poslovanja i broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u ovim preduzećima.

U Srbiji posluje 63 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja predstavljaju značajan resurs zapošljavanja ove kategorije teže zapošljivih lica.

Podrška ministarstva je od izuzetne važnosti za njihovo poslovanje, posebno ako se ima u vidu da ova preduzeća posluju na tržišnom principu i da zapošljavaju više od 50 odsto osoba sa invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih.
MarketingNajnovije vesti