Foto: pixabay
Srbija

Poznato kako će se ići u školu: Mlađi osnovci od ponedeljka u klupama, ostali kombinovano

Izvor: 
021.rs Čet, 20/01/2022 - 11:17


Od ponedeljka 24. januara, učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od 5. do 8. razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom.

Međutim, biće podeljeni u dve grupe, saopštio je Tim za škole Ministarstva prosvete.

Za učenike srednjih škola nastava će se odvijati prema kombinovanom modelu.

"Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera", rekao je ministar Branko Ružić.

On je naveo da će Tim za škole pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica, naglašavaju u Ministarstvu.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

"Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite", navodi ministarstvo.

Prema podacima iz nadzora, u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 3.074 (0.4 odsto) obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2.8 odsto.
MarketingNajnovije vesti