• Pravo je vreme za uvođenje kovid propusnica iz dva razloga

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je za RTS da je i dalje usporena vakcinacija u Srbiji, dnevno se daje između tri i pet hiljada prve i druge doze, a u jeku vakcinacije bilo je 82.000.

    Ulazimo u drugu nedelju imunizacije trećom dozom vakcine protiv koronavirusa. Ko bi, iako ta treća ili takozvana buster doza, nije obavezna, trebalo ipak da je primi?

    Doktor Zoran Bekić, koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, da je i dalje usporena vakcinacija u Srbiji, dnevno se daje između tri i pet hiljada prve i druge doze, a to je malo jer je u jeku vakcinacije aplikovano više od 82.000.

    „Do juče je ukupno aplikovano 5 miliona i 700.000 doza, 2 miliona i 900.000 porvih doza, 2 miliona i 800.000 drugih doza, državljani Srbije 2 miliona i 735.000 prvih i 2 miliona i 632.000 drugih doza. Oko 150.000 stranih lica, postoji daleko veće interesovanje sada za treću dozu“, rekao je Bekić.

    „Do juče smo aplikovali 29.000 trećih doza, na Sajmu 2.800 građana je primilo, predominantan je bio Fajzer – 1.700“, kaže Bekić.

    Podseća da se vakcinacija trećom dozom sprovodi na istim mestima kao za prvu i drugu dozu – to su svi domovi zdravlja u Srbiji kao i Beogradski sajam.

    O trećoj dozi vakcine

    Svi oni kod kojih je prošlo šest meseci od primanja druge doze mogu da prime treću bez prijavljivanja.

    Kaže da su svi građani u mogućnosti da prime treću dozu, jer treća doza treba da produži i pojača naš imunitet. Posebno se preporučuje osobama sa smanjenim imunitetom, starijima od 70 godina, zdravstvenim radnicima i građanima Srbije u međunarodnom tranzitu.

    U mogućnosti ste da izaberete vakcinu koju vi hoćete i želite da primite, podvlači dr Bekić.

    Može se dobiti bilo koja druga vakcina jer kliničke studije ukazuju da nema nus efekata ako se kombinuje, kaže Bekić.

    Odluku o tome koju je vakcinu izabrao građanin će saopštiti doktoru na vakcinalnom punktu prilikom pregleda.

    Vakcina je simbol zdravlja

    Bekić ističe da je vakcina simbol zdravlja, to je stvar koja nam omogućava da živimo bezbedno, srećno – da živimo i da smo opušteni.

    „Svi oni koji se možda pitaju, moraju da znaju da smo vrlo brzo počeli da koristimo blagodeti 21. veka – a pitamo se za blagodeti 18. veka, a to je vakcina, da li treba da je primimo. Apsolutno da, podsećam sve osobe koje su primile vakcinu u Srbiji, ništa se strašno nije desilo, pomislimo koliko se nešto strašno desilo osobama koje nisu primile vakcinu, setimo se kako izgledaju kovid bolnice gde više od 90 odsto su nevakcinisani. Odogvor se nameće sam po sebi“, rekao je Bekić.

    Kovid propusnice iz dva razloga

    Doktor Bekić kaže da je, ako se gleda iskustvo drugih država i stav struke, pravo vreme da se uvedu kovid propusnice, ako postoji zakonska mogućnost, jer će pomoći u sadašnjoj epidemijskoj situaciji da ne dolazi do daljeg brzog zaražavanja i sa druge strane, biće jedan od motiva da građani koji su limitirani odu na vakcinaciju zato što će im to olakšati život.

    Nikom nisu potrebne kovid bolnice, ukazuje Bekić.

    Raste broj pregleda

    U ambulantama Doma zdravlja Savski venac ima 100 pregleda poslednjih dana. Od 100 osoba – 28 su kovid pozitivne osobe.

    Sada otvaramo još kovid ambulanti, bolje da se otvaraju vakcinalni punktovi, broj raste kod odraslih i kod dece, podvlači Bekić.

    Prema njegovim rečima, pune se kovid ambulante i kovod bolnice za decu.

    Ispričao je da je svakodnevna slika u pedijatrijskoj ambulanti da nevakcinisani kovid pozitivni otac i majka dovode visoko febrilno dete kovid pozitivno i hteli bi da se vakcinišu što pre.

    „Predupredimo to, vakcinišimo sebe i decu. Sve vakcine su bezbedne i učinite to što pre“, kaže Bekić.

    Nadam se da će polako pred školu interesovanje biti veće, zaključio je Bekić. 

     

    Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je za RTS da je i dalje usporena vakcinacija u Srbiji, dnevno se daje između tri i pet hiljada prve i druge doze, a u jeku vakcinacije bilo je 82.000.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]