• Predlog da se nesavesnim vozačima trajno oduzima dozvola

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predvide i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene svoje ponašanje, najavio je direktor Agencije Duško Pešić.

    Pešić je gostujući u Uranku na televiziji K1, rekao da se to odnosi na one najupornije nesavesne vozače, koji se i pored kazni i dalje ponašaju rizično u saobraćaju.

    Sada idu izmene zakona i to će biti jedan od predloga Agencije, dodao je Pešić.

    Naveo je da je tokom osam godina u Agenciji bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali da je među njima bilo i 32 onih koji su do sada dva puta izgubili vozačku dozvolu.

    „Među onima koji su sakupili 18 kaznenih poena bilo je i 12 doktora nauka“, dodao je Pešić.

    Upozorio je da su kada je lepo vreme, tokom letnjih meseci, među najugroženijim učesnicima u saobraćaju pešaci, biciklisti i motociklisti.

    Pešić navodi da su tokom leta gotovo idealni uslovi za vožnju, ali da opet u tom periodu ima najviše stradalih u saobraćajnim nezgodama.

    Kaže da najviše poginulih u saobraćajnim nezgodama vozači i putnici u putničkim vozilima, oko 45-46 odsto, da četvrtinu svih poginulih u saobraćaju čine pešaci, dok je svaki deseti poginuli motociklista.

    Pešić je napomenuo da se vozači baš zbog dobrih uslova za vožnju opuste tokom letnjih meseci i upozorio da je veoma opasno kada vozači koriste mobilni telefon tokom vožnje, a naročito kada kucaju poruke.

    Kaže da 36 odsto vozača koji su se sudarili sa motociklistima prvo navedu da ih nisu videli, kao i da 45 odsto motociklista nastrada u sudaru sa putničkim automobilima.

    Oko 36 odsto motociklista pogine u saobraćaju bez sudara odnosno zbog kolovoza ili usled izbeganja sudara, dodao je Pešić.

    Direktor ABS je apelovo na vozače da zbog lepšeg vremena i povećanog broj motociklista obrate više pažnje na njih u saobraćaju, da više koriste retrovizore i žmigavce.

    Sa druge strane, motociklisti su manje uočljivi, ali i često pretiču sa desne strane, gde ih vozači drugih vozila ne očekuju, dodao je Pešić.

    On je povodom nedavne nesreće u kojoj je poginuo dečak na koji je vozio rolere apelovao na roditelje da obrate pažnju gde njihova deca voze rolere, skejt i slično.

     

    Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predvide i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene svoje ponašanje, najavio je direktor Agencije Duško Pešić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]