Srbija

Predsednici UNS-a i NUNS-a pozvali Vladu da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa

Izvor: 
Beta Sre, 01/04/2020 - 12:44

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je danas da se Zaključkom Vlade o centralzovanom informisanju javnosti o virusu korona narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja.

On je dodao i da Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

„U uslovima epidemije koja je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba“, izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.

Dodao je da će tako građani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.

„Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama“, rekao je predsednik NUNS-a.

On je dodao da prema spornom zaključku, „taj centralni Krizni štab, koji čine uglavnom funkcioneri vladajuće partije, dobija ekskluzivno pravo određivanja istinite, tačne i proverene informacije“.

„Dosadašnja iskustva sa naprednjačkim poimanjem informisanja građana i slobode izražavanja jasno nam govore da svi treba da se zabrinemo i da učinimo sve kako bismo naterali vlast da povuče ovakvu odluku“, zaključio je Bodrožić.

Radomirović: Zabrana davanja informacija o Covid-19 dovešće do širenja straha i lažnih vesti

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije COVID-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, izjavio je danas predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

On je za agenciju Beta izjavio da bi „ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha među građanima i imala bi obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku“.

„Svako centralizovanje davanja informacija kao neminovnu posledicu ima širenje informacija iz drugih izvora, tako da i lično pozivam Vladu da što pre stavi ovaj zakjučak van snage i da omogući svim zdravstvenim radnicima da mogu da daju izjave medijima“, kazao je Radomirović.

On je rekao da „ako Vlada smatra da zdravstvene institucije nisu dovoljno obučene da daju izjave novinarima može da obezbedi stručne ljude koji će davati izjave u ime tih zdravstvenih institucija“.

„Bitno je da novinari na lokalu imaju tačne i proverene informacije u svakom trenutku“, rekao je Radomirović.

Na pitanje da li je zadovoljan kako je medijski ispraćena situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji, kao i izveštavanjem o merama za sprečavanje njenog širenja, Radomirović je rekao da je svakako „moglo da bude i bolje“.

„Brzo širenje lažnih vesti preko društvenih mreža govori da građani nemaju poverenja u nas novinare i u medije. Svakako ima prostora da se poboljša i naše izveštavanje i da se poveća povrenje građana u medije“, kazao je Radomirović.

On je rekao da „ovo jeste prilika u kojoj se može vratiti poverenje građana u medije, tačnim i provovremenim informisanjem, ali da, nažalost, zaključak Vlade onemogućava takvo informisanje“.

UNS podseća da se u zaključku Vlade Srbije navodi se da se ovlašćuje Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, „da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom“.

 

 MarketingNajnovije vesti