• Predstavljene nove uniforme pripadnika Vojske Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vojska Srbije se oprema, Vojska Srbije se naoružava, ali pre svega i na prvom mestu vodi računa o svim onim potrebama koje ima njen pripadnik – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u Domu Garde, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije.

     

    – Nikada u istoriji Vojske Srbije nismo imali veći broj kompleta uniformi. Nikada nismo imali ovako dizajnirane uniforme. Nikada za sebe nismo mogli da kažemo da se ne razlikujemo ni od jedne moderne vojske na svetu. Svaki pripadnik Vojske Srbije, od pripadnika pešadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, ima uniformu prilagođenu njemu, njegovim potrebama – uniformu koju su nadležni dizajnirali upravo na osnovu njihovih potreba – poručio je ministar Vulin.
     

    On ističe da je vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić tražio da se uvedu i letnja čizma i vojnička cipela i da svaki vojnik mora da ima najmanje dva kompleta različitih čizama.
     

    – To naređenje je izvršeno. Svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par letnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i posebne uniforme – naglasio je ministar Vulin, dodavši da Vojska Srbije nema razloga da se stidi pred ma kojom drugom vojskom, jer svaki njen pripadnik može za sebe da kaže da je opremljen baš onako kao što zaslužuje – najbolje.

     

    Prema rečima potpukovnika Milana Kulića iz Sektora za materijalne resurse, razvoj vojnih uniformi i opreme za vojsku je stalan i konstantan zadatak, pri čijem izvršenju se vodi računa da se ispune svi taktičko-tehnički zahtevi korisnika odeće i opreme koja se uvodi u upotrebu. Govoreći o novim uniformama potpukovnik Kulić poručuje da su odabrana rešenja aktuelna, dobra i savremena.

     
    – Primenjene tehnologije odgovaraju aktuelnom trenutku. Stepen zaštite korisnika – od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i svega ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka je takav da možemo da budemo zadovoljni u smislu trenutno postignutog stanja.  Sva poboljšanja koja vidite i koja još slede je ono čime želimo da postignemo pozitivan rezultat, a to je da naši korisnici budu zadovoljni uniformom i ponosni na nju gde god se pojave i što je osnovni zadatak – da se u njoj fiziološki dobro osećaju i da bude korisna za svoju namenu – rekao je potpukovik Kulić.

     
    Potpukovnik Drago Kurćubić iz Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije ističe da su u izradi četiri nove varijante uniforme za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice Vojske Srbije po prvi put bili uključeni i sami korisnici, čija su iskustva implementirana u nova rešenja.

     

    – Danas samo mogli da vidimo uniformu za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice koja ima 26 delova u svom kompletu. Ovaj komplet razvila je domaća industrija, a u izradi su prvi put učestvovali izviđači, diverzanti i padobranci sa svojim iskustvima. Koristili su se savremeni materijali, koji se mogu naći na svetskom tržištu, ne samo na našem i koristila su se sva rešenja, što svetska, što naša – rekao je potpukovnik Kurćubić, naglasivši da su novi modeli uniformi pokazali odlične rezultate kako u laboratoriji, tako i na terenu, kao i da će se nastaviti sa praćenjem trendova, kako bi svaki sledeći model uniforme bio još bolji.

     
    Potpukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije ističe da se nova uniforma namenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 delova i da, takođe, ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.

     
    – Uniforma M-19 namenjena je za izvršavanje svih vojno-policijskih zadataka koji proizlaze iz zakonom definisanih poslova vojne policije. Ova uniforma ima ukupno 28 delova u kompletu i namenjena je za rad u svim zemljišnim i vremenskim uslovima. Ovde imamo predstavljene četiri varijante jedne iste uniforme – tri su neborbene i jedna je borbena varijanta – rekao je potpukovnik Ušljebrka, objasnivši da neborbene varijante uniforme podrazumevaju modele za letnji, zimski i prelazni period, a da se borbena varijanta kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja.

     
    Današnjoj prezentaciju novih uniformi prisustvovali su  članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

     

    Vojska Srbije se oprema, Vojska Srbije se naoružava, ali pre svega i na prvom mestu vodi računa o svim onim potrebama koje ima njen pripadnik – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u Domu Garde, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]