• Premijerka poziva na štednju, a država daje dva miliona evra za vile – u jednoj od njih je i Brnabić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    „Naši građani nemaju osećaj koliko je ovde struja jeftina. Hajde, kad izađemo iz prostorije da za sobom ugasimo sijalicu“, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

     

    Ona je pozvala građane na štednju, ističući da je i sama, dok je živela u Britaniji „odvrtala sijalicu“ zbog skupe struje, prenosi N1.

     

    Kako građani žive i na koji način se dovijaju da uštede svaki kilovat i „ne ulete“ u crvenu zonu gde se potrošnja obračunava po tri puta višim cenama – samo oni znaju. A koliko se struje troši u državnim vilama i drugim reprezentativnim objektima kojima upravlja Uprava za zajedničke poslove republičkih organa znaju – državni revizori. Njihov izveštaj kaže da je ova Uprava – koja se finansira iz budžeta – Elektroprivredi Srbije tokom 2020. na ime utrošene električne energije platila – dva miliona evra.

     
     
    „Kada sam živela u Velikoj Britaniji imali smo luster sa tri puta četiri sijalice i odvrnete neku jer vam ne trebaju sve. Tamo je struja toliko skupa da svaki dan razmišljate kako da ja budem efikasnija zato što te lupi po džepu“, rekla je Ana Brnabić za TV Hepi.
     
    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nešto kasnije izjavio je da će struja u državi morati da poskupi, ali da će se to desiti kada Vlada bude uverena da je zauzdala inflaciju i da može da je drži pod kontrolom.
     
    „Ne odvrćem sijalice, nisam baš tako odgovoran. Ali čestitam ljudima koji jesu“, rekao je Vučić.
     
    Državni revizori kontrolisali su tokom protekle godine finansijske izveštaje Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. Ova Uprava, između ostalog, brine i o državnim nepokretnostima za reprezentativne potrebe.
     
    U rezidencije je, izmenom Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, u oktobru 2020. godine uvršćena i nekadašnja „Jovankina vila“ u Beogradu, koja je određena za boravak premijerke Srbije.
     
    DRI je, kontrolišući završne račune Uprave tokom 2021. godine utvrdio da je, na ime rashoda za energetske usluge tokom 2020. godine, Uprava potrošila ukupno 522 miliona dinara, što je oko 4,4 miliona evra.
     
    Trošak električne energije tokom 2020. godine bio je 238,9 miliona dinara, što je oko – dva miliona evra.
     
    „Uprava je na nabavku električne izvršila rashode u ukupnom iznosu od 238,85 miliona dinara. Na osnovu ugovora od 1. jula 2019. godine, Uprava je za pružene usluge električne energije izvršila plaćanje u iznosu od 148,35 miliona dinara dobavljaču JKP EPS Beograd. Isplata je izvršena na  osnovu ispostavljenih mesečnih računa dobavljača“, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije, prenosi N1.
     
    Na osnovu drugog ugovora, od 2. jula 2020. godine, za nabavljene usluge električne energije, Uprava je, navodi se, „izvršila plaćanje u iznosu od 89,38 miliona dinara dinara, dobavljaču JKP EPS Beograd“.
     
    Isplata je, takođe, izvršena na osnovu ispostavljenih mesečnih računa dobavljača.
     
    Više o ovoj temi pogledajte OVDE.
     
     
     

    „Naši građani nemaju osećaj koliko je ovde struja jeftina. Hajde, kad izađemo iz prostorije da za sobom ugasimo sijalicu“, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]