trudnica Foto: pixabay
Srbija

Preporuka da se nastave procedure vantelesne oplodnje

Izvor: 
021.rs Čet, 13/08/2020 - 12:31

Republička stručna komisija za biomedicinski potpomognutu oplodnju dala je preporuku da se započne sa postupcima vantelesne oplodnje. Kako se vidi iz dopisa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u koji je 021.rs imao uvid, Republička stručna komisija dala je preporuku da se ustanovama sugeriše da postupci vantelesne oplodnje počnu najkasnije do 1. septembra, a da ustanove koje imaju uslove počnu sa obavljanjem ovih procesa i ranije.  
 
"Prilikom zakazivanja novog termina ustanova je dužna da vodi računa da se osigurano lice o datumu planiranog prijema obaveštava pisanim pozivom, te je potrebno da datum planiranog prijema bude najmanje sedam dana od trenutka kada zdravstvena ustanova obavesti Direkciju republičkog fonda", stoji u dopisu od 12. avgusta.
 
Procedure vantelesne oplodnje zaustavljene su sredinom jula, zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih korona virusom. 
 
Udruženje "Šansa za roditeljstvo" je pre nekoliko dana uputilo zahtev svim relevantnim institucijama u zemlji da se nastavi rad komisija za vantelesnu oplodnju i rad klinika za VTO. Više na OVOM LINKU.
 
Podsetimo, Republika plaća neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje svima koji ne mogu da dobiju potomstvo prirodnim putem, a starosna granica za one koji mogu da iskoriste ovu mogućnost je 43 godine. MarketingNajnovije vesti