• Preporuke Batuta građanima u vezi sa novim koronavirusom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Potrebno je još informacija i ispitivanja da bi se jasno utvrdile epidemiološke i kliničke karakteristike bolesti izazvane novim koronavirusom, poručuju u „Batutu“.
    U Srbiji su na snazi procedure za rano otkrivanje infekcije, zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, kao i mere za dijagnostiku, lečenje i sprečavanje širenja infekcije ukoliko se slučajevi respiratorne infekcije izazvane novim koronavirusom pojave na našoj teritoriji.
     
    Građanima Srbije se svakako preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u Kinu, a ukoliko je put neodložan, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ daju određene preporuke.
     
    Potrebno je izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije, kao i izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.
     
    Treba češće prati ruke vodom i sapunom, najkraće 20 sekundi, a ukoliko to nije moguće, ruke treba preći alkoholnim gelom za dezinfekciju ruku i naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području.
     
    Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz), a svi koji osete simptome infekcije disajnih organa trebalo bi da obavezno drže rastojanje od drugih, pokriju usta i nos prilikom kašljanja/kijanja papirnim maramicama i da, naravno, često peru ruke.
     
    Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.
     
    Preporučuje se izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.
     
    U Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta (Vuhan, Kina) i, po potrebi, izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima.
     
    Nadležni organi (Batut, ministarstvo i zdravstvene ustanove) prate epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u svetu, i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.
     
     

    Potrebno je još informacija i ispitivanja da bi se jasno utvrdile epidemiološke i kliničke karakteristike bolesti izazvane novim koronavirusom, poručuju u „Batutu“.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]