Voda reka jezero Foto: pixabay
Srbija

Preporuke za boravak na kupalištima: Razmak među ležaljkama, samo 15 ljudi na 100 kvadrata prostora

Izvor: 
021.rs Uto, 07/07/2020 - 12:54I kad idete na kupanje na reku ili jezero i dalje važe mere zaštite i prevencije zbog zaraze virusom korona. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, maksimalan broj osoba koje mogu da borave na kupalištima na otvorenom određuje se prema ukupnoj površini prostora, uzimajući u obzir poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra. 
 
Opšta preporuka je 15 osoba na 100 kvadrata slobodnog prostora. 
 
U neposrednoj blizini od metar i po do dva metra mogu boraviti zajedno samo osobe iz istog domaćinstva ili grupe posetilaca koji su zajedno došli na kupanje/odmor/rekreaciju. 
 
Preporuka je da grupe posetilaca koje borave zajedno na otvorenom prostoru javnog kupališta poštuju pravilo fizičke udaljenosti.
 
Svi zaposleni i posetioci ne bi trebalo da imaju simptome koji ukazuju na kovid-19.
 
Iako je boravak u vodi, i dalje je potrebno dezinfikovati ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Preporučuje se postavljanje dozatora sa dezinfekcionim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 odsto ili drugog sredstva sa potvrđenim delovanjem protiv bakterija, gljivica i virusa).
 
Kao i do sada, preporučuje se da se svi istuširaju nakon kupanja u reci ili jezeru, da vode računa o higijeni u toaletima, kao i pri jelu i konzumiranju pića.
 
Preporučuje se odvajanje ležaljki ili prostora namenjenog posetiocima tako da se osigura fizička udaljenost od dva metra u svim pravcima. Ukoliko se na kupalištu iznajmljuju kabine, između korisnika koji ih zakupljuju i borave u njihovoj blizini mora se obezbediti poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra. Zajedno mogu boraviti samo korisnici jedne kabine.MarketingNajnovije vesti