google Foto: pixabay
Srbija

Prijave protiv "Fejsbuka" i "Gugla" zbog kršenja srpskog zakona

Izvor: 
Novosti Čet, 05/12/2019 - 09:03

Šer fondacija je povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podnela prekršajne prijave protiv "Fejsbuka" i "Gugla", jer nisu imenovali predstavnike u Srbiji za pitanja zaštite podataka o ličnosti. Naime, novi srpski Zakon o zaštiti podataka obavezuje sve koji nude bilo kakve usluge građanima, bile to društvene mreže ili kompanije, da imaju ovde predstavništva. U suprotnom, kazna je 100.000 dinara.

- Slanje predstavnika nije samo formalnost. Kompanije kao što su ove posmatraju Srbiju kao zemlju "trećeg sveta". Prepoznaju je kao relevantno tržište, na kom nude usluge građanima i prate njihove aktivnosti, obrađujući veliki broj podataka i na tome ostvaruju ogroman profit - kažu u Šer fondaciji.

Samo "Fejsbuk" u našoj zemlji ima 3,24 miliona korisnika i godišnji profit 23,65 miliona dolara. Kako su nam pojasnili u Fondaciji, u osnovi njihovih biznis-modela jesu podaci o ličnosti, koji se prikupljaju kroz mnoštvo aplikacija i servisa: "Fejsbuka", "Instagrama", "Votsapa", "Jutjuba"... Pored imena, mejl adrese, datuma rođenja i slično, prikupljaju se i podaci o političkim i društvenim uverenjima ljudi, međuljudskim odnosima, pripadnosti određenim organizacijama...

- Pomoću svih tih podataka, prave se "profili" građana koji su od presudne važnosti za oglašivače i druge aktere u uslovima digitalne ekonomije - kažu u Šeru.

S druge strane, građani imaju pravo na uvid i kopiju podataka ili brisanje fotografija sa društvenih mreža.

- U trenutnim uslovima ova prava je teško ostvariti, jer su sedišta tih kompanija u inostranstvu i nemaju nikakav kontakt na srpskom jeziku. Ako pokušate da im se obratite u vezi sa vašim podacima, verovatno ćete upasti u "prepisku" sa mašinom koja će vam vraćati automatizovane odgovore. Građani imaju pravo da se žale povereniku ili da pokrenu sudski postupak protiv rukovaoca. Međutim, bez odgovarajućeg predstavnika u Srbiji, mali su izgledi na uspeh - kažu u Šer fondaciji.

TRAŽIĆEMO ODGOVORE U IRSKOJ

Kako je za "Novosti" potvrdio poverenik Milan Marinović, juče su stigle prekršajne prijave protiv "Gugla" i "Fejsbuka":

- Razmotrićemo ih u što kraćem roku i videti da li je tačno da nemaju predstavnike. Moguće je da ćemo tražiti odgovore od evropskog predstavništva "Gugla" u Irskoj.
MarketingNajnovije vesti