• Primena Pravilnika o prevozu dece odlaže se do 1. marta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nova pravila za autobuse koji prevoze đake neće početi da se primenjuju od 1. septembra ove godine, kao što je najavljivano, već od 1. marta 2020. godine.

    U Ministarstvu saobraćaja su odlučili da prolongiraju stupanje na snagu Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, zbog primedbi prevoznika da u kratkom roku koji im je dat, ne mogu da ispoštuju sve što se od njih traži. 
     
    Ovaj propis predviđa da svaki takav autobus mora da ima ispravne sigurnosne pojaseve na svim sedištima, tapacirana sedišta, da autobusi budu žute boje i da vozači nose tamna odela i bele košulje sa kravatom.
     
    U Ministarstvu navode da je predloženo odlaganje primene pojedinih odredbi, kako bi prevoznici imali dovoljno vremena da se prilagode odredbama pravilnika. U Ministarstvu saobraćaja kažu da, uzimajući u obzir dugogodišnju praksu u organizovanom prevozu dece kao i probleme u ovoj oblasti, ovim pravilnikom su po prvi put na jednom mestu propisana pravila kojih se moraju pridržavati prevoznici, kao i ostali u lancu koji učestvuju u organizovanom prevozu dece.
     
    Odlaganje primene pravilnika tražilo je poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ iz Beograda.
     
    Konstatuju da je ovo veoma važan pravilnik, da prevoznici podržavaju nameru institucija da se unapredi bezbednost saobraćaja, ali smatraju da pravilnik koji, kažu, nije donet u saradnji sa predstavnicima transportne privrede, nejasnoćama i nedoumicama može da prouzrokuje dodatne, a nepotrebne obaveze prevoznicima, bez efekata na uređenje obavljanja delatnosti i bezbednost saobraćaja.
     
    Zato, kažu, nužno je izvršiti određene korekcije i promene, kako bi se postigao pun efekat uz minimalne troškove za prevoznike.
     
    U resornom ministarstvu, održan je sastanak sa predstavnicima Kabineta predsednice Vlade, MUP-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, institucijama koje su sarađivale prilikom izrade pravilnika, posle koga je predloženo odlaganje primene pojedinih odredbi do 1. marta 2020. godine.
     
    Predloženo je i da će se potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana zahtevati samo za organizovani prevoz dece radi realizacije ekskurzije, nastave u prirodi, aktivnosti kulturno-umetnickih društava, sportskih klubova i slicno i precizno je propisano da je potrebno da vozač iskoristi pun dnevni odmor u trajanju od 11 sati pre započinjanja novog radnog dana.
     
    Inače, pravilnik propisuje da se organizovani prevoz dece vrši isključivo autobusima koji su tehnički ispravni, koji imaju izvod licence za prevoz za autobus, koji su obeleženi posebnim znakom za organizovani prevoz dece, koji imaju ispravne sigurnosne pojaseve na svim sedištima, kod kojih su sedišta tapacirana dok se za obavljanje posebnog linijskog prevoza dece zahteva i da autobus bude žute boje.
     
    U Ministarstvu dalje objašnjavaju da pravilnik propisuje da vozač koji upravlja autobusom mora da poseduje vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije najmanje tri godine, da je koristio pun dnevni odmor u neprekidnom trajanju od 11 sati pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz, kao i da poseduje kvalifikacionu karticu vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača.

    Nova pravila za autobuse koji prevoze đake neće početi da se primenjuju od 1. septembra ove godine, kao što je najavljivano, već od 1. marta 2020. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]