Zatvor Foto: pixabay
Srbija

Pritvorenici doniraju novac za lečenje sedmomesečnog Gavrila

Izvor: 
Tanjug Pon, 19/04/2021 - 12:30

U Okružnom zatvoru u Kragujevcu pritvorenici su odlučili da se priključe akciji za prikupljanje novca za lečenje sedmomesečnog dečaka Gavrila Đurdjevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije, a zašta je potrebno 2,5 miliona evra.

Kako je saopštila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, zatvorenici su sami došli na ideju da prikupe pomoć, a akciji se priključio 21 zatvorenik. O tome su obavestili upravu zavoda kako bi se sa njihovih novčanih depozita sredstva preusmerila za pomoć Gavrilu.

Reč je o 33.000 dinara koji će biti uplaćen na račun za dečaka iz Kragujevca, a Uprava navodi da je to samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju lečenje dece.

Kažu da su u KPZ u Požarevcu (Zabeli) 174 osuđenika prošle godine donirala 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to tako što su se odrekli dela novca koji im je uplaćen na ime jednokratne pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije koronavirusa.

Uprava podseća da se na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo 4.700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine donirali Svratištu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

Navodi se i da su osuđenici u KPZ u Nišu 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe.


MarketingNajnovije vesti