• Privatizacija ulazi u finiš, ostalo još 70-ak preduzeća

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo privrede planira da u narednom periodu snažno nastavi sa aktivnostima u postupku privatizacije, na koju čeka nešto više od 70 preduzeća, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Dragan Stevanović, navodeći da privatizacija ulazi u završnu fazu.

    Stevanović kaže da od oko 70 preduzeća realno postoji 20 njih za koja se trenutno mogu raspisati javni pozivi, te da će se ući u taj postupak.

    „Trenutno je u toku javni poziv za prodaju kapitala za VPD Smederevo doo, a u planu je da se do kraja godine objave javni pozivi za prodaju još dva preduzeća“, kaže Stevanović u intevjuu za frankfurtske “Vesti”.

    Pojašnjava da za ostala preduzeća u ovom trenutku nije moguće objaviti javni poziv, jer postoje nerešeni zahtevi za povraćaj imovine, određeni sudski sporovi ili neki drugi imovinsko-pravni problem, a kada se to reši, Ministarstvo privrede će, kaže, pripremiti i ta preduzeća za prodaju.

    „Broj javnih poziva, kao i eventualni prihodi od prodaje, zavisiće od interesovanja investitora, ali i od situacije sa pandemijom, pa je prilično nezahvalno davati procene u ovom trenutku. Nasledili smo oko 560 preduzeća za privatizaciju, a sada ih je nešto više od 70, te se svakako može reći da taj postupak ulazi u završnu fazu”, kaže Stevanović.

    Po pitanju Petrohemije, o kojoj je nedavno govorio i predsednik Aleksandar Vučić, rekavši da je postignut dogovor sa predstavnicima Gaspromnjefta da se formiraju stručni timovi koji će razmotriti privatizaciju tog preduzeća, Stevanović je navodi da “ima razloga za optimizam, ali proces je tek na početku”.

    Stevanović je rekao i da Ministarstvo, po pitanju privatizacije, ima razloga da bude zadovoljno rezultatima, jer su u prethodnih pet uspešno rešeni najveći izazovi, poput giganata – Železare, Galenike, RTB Bora, PKB-a, ali i drugih manjih preduzeća.

    Ministarstvo je tokom krize izazvane pandemijom korona virusa pomoglo privrednicima, i nastaviće da prati stanje, da bude u kontaktu sa njima, kako bi se blagovremeno reagovalo u slučaju potrebe, istakao je Stevanović.

    “Za 2021. godinu planirana je podrška za nove investicije, kako bi se što pre pokrenuo i osnažio rast BDP… Srbija u 2020. godini ima najmanji pad BDP-a u ovim okolnostima u Evropi, a u narednoj godini očekuje se rast BDP”, rekao je državni sekretar.

    Podvlači da je Ministarstvo većinu aktivnosti usmerilo na mere koje su, pre svega, bile podrška likvidnosti privrede.

    Stevanović je rekao i da su sredstva, više od 160 milijardi dinar, bila namenjena podršci privredi u očuvanju likvidnosti i postojeće zaposlenosti, a kroz te mere do sada je podržano 250.000 privrednih subjekata.

    On je kazao i da aktivnosti Ministarstva po pitanju podrške domaćim i stranim investitorima nisu stale i da nijedan projekat nije zaustavljen.

    “Nijedan investitor se neće povući, čak naprotiv, imamo naznake reinvestiranja u Srbiji i najave dolaska nekoliko novih, što je ohrabrujuće”, rekao je Stevanović i dodao da to pokazuje da je Srbija ekonomski, politički, u pravnom i poreskom smislu predvidiva i stabilna zemlja, uprkos problemima izazvanim pandemijom.

    Dodaje i da država ne odvaja domaće i strane investitore koji imaju ista prava.

    Podseća da je od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima, zaključen 121 ugovor između Srbije i investitora.

    “Od toga, 40 projekata u monitoringu, što značu da je prva faza realizacije projekta završena, a 81 je aktivan projekat i u toku je faza realizacije. Investiciona vrednost 121 ugovora je 2,5 milijardi evra koji obezbeđuju zapošljavanje 46.000 ljudi”, naveo je Stevanović.

    Kada je reč o zaposlenosti, ističe da su mere podrške privredi “čak doprinele i rastu zaposlenih”.

    Stevanović je izneo podatak da se u periodu od 16. do 31. marta, posle proglašenja pandemije kovid 19, ukupan broj zaposlenih smanjio za 15.000 ljudi, ali da je već od maja, zahvaljujući podršci, zaposlenost počela da raste, pa je zaključno sa 15. novembrom, zabeležen rast zaposlenih više od 60.000.

    “Dodatna mera podrške privredi radi ublažavanja posledica pandemije odnosila se na dodelu kredita privrednicima za održavanje likvidnosti preko Fonda za razvoj, kroz koji je odobreno više od 10 milijardi dinara. Pomoć privredinicima obezbeđena je kroz garancijsku šemu preko poslovnih banaka i do sada je plasirano 1,3 milijarde evra”, rekao je Stevanović.

    Ministarstvo privrede planira da u narednom periodu snažno nastavi sa aktivnostima u postupku privatizacije, na koju čeka nešto više od 70 preduzeća, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Dragan Stevanović, navodeći da privatizacija ulazi u završnu fazu.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]