Photo: maxpixel.freegreatpicture.com
Srbija

Probno testiranje za male maturante u petak i subotu

Izvor: 
Tanjug Čet, 06/04/2017 - 07:07

Škole u Srbiji mogu da preuzmu zadatke za probno testiranje malih maturanata koje je zakazano za 7. i 8. april.  Osmaci će u petak rešavati zadatke iz matematike od 12 do 14 sati, test iz maternjeg jezika predviđeno da se radi u subotu od devet do 11.30, a nakon pauze od pola sata počinje kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, fizike, hemije.

Rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kaže da su testovi zaštićeni, a škole će moći da ih preuzmu tek pošto unesu šifru. Svaki test ima po 20 nepoznatih zadataka.

"Cilj probnog testiranja je da se vidi koliko učenici znaju, da se upoznaju sa načinom tesiranja, da učenik vidi u čemu je dobar, a šta nije savladao..., kako bi se što bolje pripremio za malu maturu", kaže Stanojević za Tanjug.

Probno testiranje male mature radiće se, osim na srpskom i na sedam jezika nacionalnih manjina - mađarskom, albanskom, bosanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom.

"Test iz matematike i kombinovani test biće isti za sve učenike, dok će test iz maternjeg jezika biti različit, jer svaki jezik ima svoje specifičnosti", kaže Stanojević.

Završni ispit za male maturante zakazan je za 14.,15. i 16. jun. Prvog dana radiće se test im maternjeg jezika, drugog test iz matematike, dok je za treći dan zakazan kombinovani test.
MarketingNajnovije vesti