• Prodata Komercijalna banka, šta to znači za klijente?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je, sa zastupnikom Nove ljubljanske banke (NLB) Branislavom Marićem, potpisao Ugovor o prenosu akcija između Republike Srbije i NLB banke d.d. Ljubljana, čime je okončan proces prodaje Кomercijalne banke.

     

    Predmet ugovora je 83,23 odsto običnih akcija Кomercijalne banke, saopštilo je Ministarstvo finansija.
     
    Posle potpisivanja Ugovora, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona evra.
     
    Mali je, posle potpisivanja ugovora, rekao da je za finansijski i bankarski sektor danas veliki dan jer je završena važna transakcija i istakao da je ceo postupak prodaje Кomercijalne banke sve vreme bio veoma transparentan i profesionalan.
     
    Pored 395 miliona evra koje su danas uplaćene u budžet Republike Srbije, podsetiću vas i da je u budžet ranije uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu„, rekao je Mali.
     
    On je dodao da je sa završetkom svih transakcija, Republika Srbija od prodaje Кomercijalne banke ukupno prihodovala više od 450 miliona evra.
     
    Sveukupno, dobili smo cenu koja je iznad gornjeg ranga procene vrednosti banke, koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard i možemo da budemo veoma zadovoljni„, naveo je Mali.
     
    Sa ovom investicijom, istakao je, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Republici Srbiji u 2020. godini će iznositi skoro tri milijarde evra.
     
    Ministar je napomenuo i da je deo sredstava od prodaje Кomercijalne banke namenjen za vraćanje starih i skupih dugova iz 2012. godine.
     
    Mi smo dobili saglasnost od Vlade Azerbejdžana da sredstva od prodaje Кomercijalne banke budu upotrebljena za prevremenu otplatu azerbejdžanskog kredita, čiji je rok dospeća 2027. godina. Tim kreditom je finansirana izgradnja autoputa Ljig-Preljina, a njegov iznos je bio 300 miliona evra, sa kamatom od četiri odsto. Ukupno stanje duga na današnji dan iznosilo je 172,7 miliona evra i to je u celosti otplaćeno„, rekao je Mali.
     
    Кako je istakao, sa prevremenom otplatom duga, Republika Srbija uštedela je 25,9 miliona evra od kamata koje bi plaćala do dospeća 2027. godine.
     
    Nakon prevremene otplate, udeo javnog duga u BDP biće 57,8 odsto na nivou opšte države, odnosno 56,8 odsto na centralnom nivou“, naglasio je Mali.
     
    NLB i Komercijalna banka, u svim zemljama u kojima su obe banke prisutne, nastaviće da rade kao zasebne banke sve do pravnog spajanja.
     
    Kratkoročno gledano, neće biti nikakvih promena u redovnom poslovanju naših klijenata. Nastaviće neometano da koriste sve naše usluge, a svi depoziti, krediti i računi ostaju aktivni pod istim uslovima. U predstojećim nedeljama, na raspolaganju klijentima obe banke, kao i svima koji žele da postanu deo ove grupacije, biće obiman paket dobrodošlice, uključujući i besplatnu upotrebu zajedničkih bankomata u celoj NLB grupi„, ističu u ovoj bankarskoj grupaciji.
     
    Preko sestrinskih banaka KB u BIH i Crnoj Gori, ova transakcija će dalje ojačati našu postojeću snažnu poziciju i na ta dva tržišta„, ističu u NLB.
     
    Proces pronalaženja strateškog partnera za Кomercijalnu banku započet je javnim pozivom 31. maja 2019. godine.
     

    Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je, sa zastupnikom Nove ljubljanske banke (NLB) Branislavom Marićem, potpisao Ugovor o prenosu akcija između Republike Srbije i NLB banke d.d. Ljubljana, čime je okončan proces prodaje Кomercijalne banke.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]