Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Izvor: 
Tanjug Čet, 22/11/2018 - 21:52

Vlada Srbije je odlučila da važenje zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru produži do kraja 2019. godine. U obrazloženju se navodi da su "smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije".
 
Usvojeni su i predlozi izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.
 
Prvim zakonom obezbeđuje se suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog rada u ugostiteljstvu i turizmu u objektima domaće radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, za koje se procenjuje da je trećina u sivoj zoni.
 
Drugim zakonskim predlogom predviđa se smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti sa 1,5 na 0,75 odsto.
 
Predlogom izmena Zakona o radnom vremenu vozača u drumskom prevozu i tahografima, stvara se pravni osnov Agenciji za bezbednost saobraćaja za izdavanje kartice za tahografe druge generacije. Pored toga, dodatno se propisuje mogućnost radionicama za digitalne tahografe da koriste smart tehnologiju, u cilju suzbijanja crnog tržišta i sive ekonomije u toj oblasti.
 
Vlada je usvojila i predlog Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim će se na jednom mestu objediniti sve naknade koje se plaćaju za korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi.
 
Vlada je usvojila i izmene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi izgradnje gasovoda Južni tok, čime se ubrzava postupak eksproprijacije i izdavanja dozvola potrebnih za sprovođenje tog projekta.
 
Usvojena je i uredba kojom se povećava iznos za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, sa dosadašnjih 45.000 na 50.000 dinara.MarketingNajnovije vesti