Srbija

Prognoza RHMZ za februar i mart

Izvor: 
Tanjug Uto, 18/02/2020 - 13:30

Najnovija mesečna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuje da se temperature neće više spuštati ispod nule, a snega će biti samo na pojedinim planinama.
 
"Do kraja februara u Srbiji će temperature biti oko i iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U nižim predelima će biti prolazna naoblačenja, u brdovitim sa mešovitim padavinama, dok će se na planinama snežni prekrivač povećati od 10 do 20 centimetara. Usled jakog severozapadnog vetra u planinskim predelima doći će do pojave snežnih nanosa u noći između srede i četvrtka", kaže za Tanjug meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.
 
Prema njegovim rečima, u nedelju i početkom naredne sedmice u Srbiji će biti ponovni rast temperature od 15 do 20 stepeni. Kako kaže, u planinskim predelima će doći do topljenja snežnog prekrivača.
 
"Naredni izraženiji hladni front se očekuje u četvrtak, 27. februara, pa će u nižim predelima biti kiša, dok će na planinskim padati sneg", dodaje Sovilj.
 
Prema prognozama RHMZ, očekuje nas samo nekoliko kišnih dana u narednim nedeljama.
 
"U nedelju i početkom naredne nedelje, poput jučerašnjeg dana, temperature će biti od 15 do 20 stepeni", rekao je Sovilj.
 
Kako navodi, klimatolozi su u biltenu izneli da će srednja okvirna temperatura u Srbiji tokom marta biti dva stepena veća od višegodišnjeg proseka, tako da će taj mesec biti topao i sušan.
 
Srednja maksimalna temperatura vazduha za mart će, prema najavama RHMZ, u Srbiji biti u intervalu od 11 do 15 stepeni, a u planinskim predelima od četiri do devet. Srednja minimalna temperatura vazduha kretaće se u intervalu od dva do šest, dok će u planinskim predelima biti od sedam stepeni ispod nule, do jednog stepena.
 MarketingNajnovije vesti