Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Projekat „Moja prva plata“ šansa za mlade da ostanu u Srbiji

Izvor: 
013info Čet, 16/09/2021 - 22:13


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali obišao je danas kompaniju „Esensa“, koja učestvuje u programu „Moja prva plata“, i tom prilikom razgovarao sa troje mladih koji su ostvarili svoje prvo radno iskustvo.

 

Mali je objasnio da je pomenuti program Vlade Srbije usmeren ka tome da mladi koji završe fakultet ili srednju školu dobiju mogućnost za svoje prvo radno iskustvo, što je obično i najteži korak.

On je najavio da ove godine počinje drugi ciklus programa „Moja prva plataˮ, te da je do 20. septembra rok za prijavu poslodavaca na teritoriji Srbije.

Prošle godine je 8.224 mladih uzelo učešće i pronašlo svoj prvi posao u okviru ovog programa. Od tog broja, 90 odsto njih je reklo da će ovaj program preporučiti svojim prijateljima, a 80 odsto njih je bilo zadovoljno svojim poslodavcem i izrazili su želju da nastave da rade kod njih, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, ovim je ostvaren izuzetan uspeh jer je stopa nezaposlenosti među mladima 2012. godine bila viša od 50 odsto, a sada je približno 21-22 odsto.

To je i dalje veći procenat od prosečne nezaposlenosti u Srbiji i na tome moramo da radimo. Zato krećemo sa drugim programom ove godine, objasnio je on i naglasio da će biti povećan iznos novca kojim Vlada stimuliše poslodavce.

Za sve one koji završe srednju školu država će isplaćivati 22.000 dinara, a za one sa završenim fakultetom 26.000 dinara kao pomoć za isplatu plate, precizirao je Mali i dodao da očekuje da će ostatak isplatiti poslodavac.

Srbija, kako je ukazao, ide brzim koracima napred, budući da je stopa rasta ove godine oko 6,5 do 7 odsto, što znači da ćemo biti među tri najbolje zemlje u Evropi.

Da bismo nastavili sa rastom neophodno je da naši mladi ostaju u Srbiji i da ovde mogu da ostvare svoje snove. Zato ih pozivam da učestvuju u ovom programu, ali i kompanije da nađu svoj interes u tome da gradimo još bolju Srbiju, zaključio je ministar.

Predstavnik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ocenio je da je prošlogodišnji projekat „Moja prva plata“ bio veoma uspešan i da je sada najvažnije da se što više kompanija prijavi do 20. septembra.

On je još jednom uputio poziv kompanijama na našem tržištu da iskoriste ovu priliku, jer je bitka za dobre kadrove bitka za stratešku budućnost kompanije.

Direktor kompanije "Esensa" Miomir Nikolić objasnio je da je ova firma tokom prošle godine primila u stalni radni odnos troje mladih, koji su pokazali veliko interesovanje, sposobnost i znanje.

On je najavio da će ova kompanija u okviru novog konkursa „Moja prva plata“, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Vladom Srbije, zaposliti još petoro ljudi, u oblasti hemije i tehnologije.

Poziv za prijavu mladih koji ispunjavaju uslove biće otvoren od 1. do 31. oktobra. Detaljne informacije zainteresovani kandidati i kompanije koje bi želele da učestvuju u programu mogu pronaći na sajtu https://mojaprvaplata.gov.rs/.

 
MarketingNajnovije vesti