• Promenjeni uslovi za sticanje Vukove diplome u osnovnoj školi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za dobijanje diplome „Vuk Karadžić“ ubuduće će biti neophodno da učenik ima sve petice od drugog do osmog razreda osnovne škole, dok se do sada računao opšti uspeh od petog do osmog razreda.

     Kako piše list Danas, novim Pravilnikom o diplomama za izuzetan uspeh u osnovnom obrazovanju i dalje je ostao uslov da uz petice u đačkoj knjižici učenik ima i posebnu diplomu iz određenog predmeta, s tim što će ona sada nositi naziv „Dositej Obradović“.

    „Novina uređena Pravilnikom je da se diploma ‘Vuk Karadžić’ dodeljuje učeniku koji u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na kraju svake školske godine, postigne odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti propisanih planom i programom nastave i učenja, ostvari primerno vladanje i dobije najmanje jednu diplomu ‘Dositej Obradović’“, pojasnili su za Danas u Ministarstvu prosvete.

    Na pitanje kako se vrednuje ocenjivanje u prvom razredu osnovne škole, budući da đaci dobijaju opisne ocene, iz Ministarstva kažu da se pomenuta odredba o odličnom uspehu odnosi na razrede u kojima se učenici ocenjuju brojčano, odnosno u kojima se utvrđuje opšti uspeh.

    Prema novim odredbama Pravilnika, diploma „Dositej Obradović” se dodeljuje učeniku za izuzetne rezultate iz obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa ako učenik postigne najmanje vrlo dobar opšti uspeh i primerno vladanje na kraju svake školske godine.

    Takođe je dobija đak koji postigne odličan uspeh iz odgovarajućeg obaveznog predmeta ili drugog stranog jezika, odnosno ako je iz odgovarajućeg izbornog programa ocenjen opisnom ocenom „ističe se“.
    Treći uslov za „Dositejevu“ diplomu je da učenik u toku školovanja osvoji jednu od prve tri nagrade na opštinskom, gradskom, okružnom, republičkom ili međunarodnom nivou takmičenja iz tog obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa u skladu sa kalendarom takmičenja i smotri učenika osnovnih škola.

    Novina u Pravilniku je i da su prvi put uvedene i diplome za učenike koji postignu izuzetne rezultate u muzičkoj i baletskoj školi.

    Pandan Vukovoj diplomi u muzičkoj školi je diploma „Kornelije Stanković“, a u baletskoj školi diploma „Marija Maga Magazinović“. Ekvivalent „Dositeju“ su diplome „Ljubica Marić“ i „Dušanka Sifnios“.

    Odeljenjski starešina, odnosno predmetni nastavnik predlaže učenika za dodelu diploma na kraju osnovne škole. Odeljenjsko veće utvrđuje da li učenik ispunjava propisane uslove, a odluku o dodeli diplome donosi nastavničko veće škole.

    Učenik može dobiti više diploma „Dositej Obradović, „Ljubica Marić“ i „Dušanka Sifnios“.

    Novi Pravilnik se primenjuje od ove školske godine.

    Vrednovanje pri upisu u srednje škole

    U Ministarstvu prosvete kažu da će tek biti utvrđeno da li će se i kako vrednovati diplome koje dobijaju učenici muzičke i baletske škole prilikom upisa u srednju školu. Prema dosadašnjim propisima diploma „Vuk Karadžić“ ne donosi učeniku dodatne poene. Međutim, kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u srednju školu ostvari isti broj bodova prednost u rangiranju, do broja predviđenog za upis, ima onaj ko je bio vukovac.

    Za dobijanje diplome „Vuk Karadžić“ ubuduće će biti neophodno da učenik ima sve petice od drugog do osmog razreda osnovne škole, dok se do sada računao opšti uspeh od petog do osmog razreda.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]