• Promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” u izdanju Filmskog centra Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 5. jula u 19 sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, biće održana promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” u izdanju Filmskog centra Srbije. O knjizi će govoriti Milan Nikodijević, autor, i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

    U predgovoru Aleksandra Avramovića se o knjizi navodi: ”Knjiga Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” predstavlja početak vraćanja duga jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, “crni talas” je umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma, ulazak u svetsku kinematografiju, gde je za budućnost načinjeno rezervisano mesto, početak snažnog stvaralačkog zamaha koji će podstaći potonje umetnike da unapređuju film na ovim prostorima. Autor je svojim dosadašnjim radom već dao vidan doprinos rasvetljavanju ove do skora tabu teme, čineći to znalački i pouzdano, da o hrabrosti i ne govorimo, u svojim radio emisijama, a posebno na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Ova knjiga je samo prirodni nastavak te zapažene delatnosti i sublimat koji na jednom mestu omogućuje uvid u izvornu reč glavnih aktera crnog talasa. Nikodijević to čini vešto, koristeći se svojevrsnom dramaturgijom komparacije iskaza iz koje proističu “složeni” lični uglovi, međusobno suprotstavljene procene, ponekad grube optužbe, pa čak i na adrese “crnotalasne braće”. Poneke od iskaza Nikodijevićevih sagovornika, vreme je već demantovalo, većinu potvrdilo, ali, u svakom slučaju, budući čitalac će imati kompletnu informaciju kao i podosta naznaka o mnogim stvaralačkim i drugim karakteristikama naših najistaknutijih filmskih autora”.

    Milan Nikodijević rođen je 1956. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Grupi za filmsku i televizijsku produkciju. Radi u medijima od 1978. godine. Objavljivao je u gotovo svim dnevnim i nedeljnim listovima, i književnoj periodici SFRJ, SRJ, SCG i Srbije. Na televizijskim radio-stanicama realizovao je mnoge serijale posvećene filmu i umetnosti. Dugogodišnji je direktor i glavni urednik Radio-televizije Vrnjačka Banja. Autor je knjiga Zabranjeni bez zabrane, Scenarija pisana levom ili desnom rukom, Slike duše, Od fajronta dosvitanja. Reditelj, scenarista i producent dokumentarnih filmova Zabranjeni bez zabrane i Mica i okolne priče, dokumentarne tv serije Zabranjeni bez zabrane i tri ciklusa televizijskih emisija Slike duše. Dobitnik Nagrade za radio-emisiju godine u Srbiji (Otok gole istine), Nagrade kritike za najbolju radijsku reportažu (Dan kada je sahranjen bog), Nagrade za najbolji intervju (Mića Popović, vođa i žirafe), Nagrade Književnog kluba Kraljevo za najbolji rukopis (Od fajronta do svitanja). Direktor je Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i urednik festivalske edicije Simpozion. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Departman dramskih umetnosti, na Katedri za audio-vizuelne medije, smer Produkcija biran je u zvanje docenta 2007. a u zvanje vanrednog profesora 2012. godine.

    U utorak, 5. jula u 19 sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, biće održana promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” u izdanju Filmskog centra Srbije. O knjizi će govoriti Milan Nikodijević, autor, i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]