• Prošlu godinu u Srbiji obeležio uvoz radnika iz istočnih zemalja: Evo koja su zanimanja najtraženija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja, kažu u Infostudu.

    Prema podacima Infostuda, deficit radnih mesta bio je za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera. Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima.

    Prema podacima ovog portala za oglašavanje poslova, u 2022. godini bilo 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao, dok je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 237.897. Takođe, prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022. godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

    Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.

    Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike, kao i radnike u proizvodnji, dok su kandidati za zaposlenje najviše konkurisali na pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.

    Analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

    Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto. Kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 odsto. Trećina kandidata je imala do pet godina iskustva, a svaki peti od pet do 10 godina.

    Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja, kažu u Infostudu.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Za vreme praznika otkriveno oko 25.000 prekršaja

    Pripadnici saobraćajne policije, tokom šestodnevne akcije pojačane kontrole za vreme praznika, na teritoriji Srbije kontrolisali su više od 57.000 vozila i otkrili oko 25.000 […]