• Protest Sindikata radnika EPS-a; Grčić: Lažni predsednik širi lažne vesti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Članovi Sindikata radnika EPS-a okupili su se jutros ispred sedišta tog preduzeća u Balkanskoj ulici u Beogradu da bi, kako su rekli, iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u EPS-u i položajem radnika.

    Predsednik tog sindikata Milan Đorđević rekao je da su njihovi najvažniji zahtevi da se radnicima EPS-a isporuči ugalj za ogrev domaćinstava i da im se vrate zarade koje su, kako tvrdi, bez osnova smanjivane.

    Đorđević je rekao novinarima da rudari RB Kolubara kopaju ugalj na osnovu kojeg se dobija više od 54 odsto električne energije u našoj zemlji i da oni sada nemaju ugalj za ogrev svojih domaćinstava i porodica, iako većina njih živi u privatnim kućama i greje se na čvrsto gorivo.

    Tvrdi i da umanjenje zarade radnicima EPS-a nije u skladu sa Kolektivnim ugovorom koji su potpisali sa Vladom Srbije.

    Treći zahtev Sindikata radnika EPS-a odnosi se na, kako su rekli, nezadovoljstvo zbog odnosa poslovodstva i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorada Grčića prema radnicima u EPS-u.

    Đorđević tvrdi da unutrašnja kontrola EPS-a snima, prisluškuje i prati zaposlene i degradira ili otpušta nepodobne.

    Takođe, Đorđević je zatražio da nadležni organi reaguju i utvrde šta se tamo događa.

    Kako je rekao, ako ne dođe do dogovora sa poslovodstvom, radnici tog sindikata nastaviće proteste u svim ograncima EPS-a. Đorđević nije isključio ni mogućnost generalnog štrajka.

    Tokom protesta, koji je počeo jutros u devet sati, saobraćaj u Balkanskoj ulici je bio blokiran.

    Ranković: Radnici Kolubare ne učestvuju u protestu

    Sindikalna organizacija EPS Kolubara saopštila je danas da ne učestvuje u protestu koji je jutros organizovao Sindikat radnika EPS-a ispred sedišta EPS – a u Balkanskoj ulici u Beogradu.

    „Radnici Kolubare ne učestvuju u ovome. Ovo nije rudarski protest, ovo je skup familije, prijatelja i penzionera. Rudari Kolubare su na zboru u Kaleniću rekli šta su imali“, naveo je predsednik sindikata EPS Kolubara Miodrag Ranković.

    Grčić: Lažni predsednik sindikata širi lažne vesti

    V. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić, odbacio je tvrdnje koje je danas na protestu ispred sedišta tog preduzeća, izneo Milan Đorđević, iz Sindikata radnika EPS-a, i optužio ga za širenje lažnih vesti i širenje panike.

    „Sve što je Đorđević izgovorio je laž, a s obzirom na to da pominje ucene i nasilje koje ne postoji, opasnom retorikom dovodi u zabludu zaposlene i preti protestom, njegovo ponašanje prepoznaje i krivično zakonodavstvo jer iznošenjem lažnih vesti i širenjem panike čini i krivično delo“, naveo je Grčić u saopštenju. i dodao da će EPS o navedenom obavestiti sve nadležne institucije.

    On je ukazao da je Đorđević, za koga kaže da je „upravo smenjeni predsednik Sindikata radnika EPS“, svojevoljno je promenio dogovor da danas razgovaraju u 11 sati i naknadno pozvao svoje pristalice da u 9 ujutru protestuju ispred zgrade EPS, zbog čega ne vidi razlog da u takvim uslovima vode bilo kakav razgovor.

    „Sa lažnim predsednikom sindikata radnika EPS neću voditi nikakve razgovore u atmosferi pretnji, ucena i manipulacija“, istakao je Grčić.

    On je dodao da je, u međuvremenu, i zvanično obavešten da je pet sindikalnih organizacija napustilo Đorđevićev sindikat i, u okviru „Elektrodistribucije Srbije“, oformilo zaseban sindikat, te se dovodi u pitanje dalje važenje Statuta sindikata radnika Elektroprivrede Srbije kao i do sada postojeća organizacija sindikata.

    „Milan Đorđević je izgubio legitimitet da se i dalje predstavlja kao predsednik i objavljivanjem netačnih informacija poziva zaposlene ‘u borbu’ protiv EPS i države“, naveo je Grčić.

    On je podsetio da je već ranije naglasio da problemi unutar sindikata treba da rešavaju predstavnici sindikata sami, a ne da koristite i zloupotrebljavaju energetsku krizu uz konstantne pretnje.

    „Očigledno da ni sastanak ni rešavanje pitanja radnika nisu u interesu Đorđevića, već da se skandaloznim napadima, psovkama i vređanjima, koji su inače njegov manir, ‘izdigne iz mrtvih’ i pojavi u nekom mediju. Briga za radnike na spisku tema za sastanak im je na poslednjem mestu, automobili su na vrhu liste. Glavni razlog njegovog besa i napada je to što su im oduzete sindikalne privilegije, a službene automobile koristili su i u privatne svrhe. Ako prelazak 30.000 kilometara za šest meseci nije zloupotreba privilegija, onda ne znam šta je“, naglasio je Grčić.

    Članovi Sindikata radnika EPS-a okupili su se jutros ispred sedišta tog preduzeća u Balkanskoj ulici u Beogradu da bi, kako su rekli, iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u EPS-u i položajem radnika.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]